Како спремити најбољу јагњетину под сачем? (ВИДЕО)

Погледајте како се спрема најукуснија јагњетина под сачем по рецепту Миливоја Куљића из Нове Гајдобре

 

У потрази за рецептом за најукуснију јагњетину под сачем пут нас је одвео у Нову Гајдобру.

Зашто баш овде, можда ће се запитати многи, али не и они који знају да се овде већ 10 година одржава „Сач фест“ – такмичење у кувању јагњетине под сачем. Међу 78 екипа ове године, према мишљењу стручног кулинарског жирија, најукуснији сач спремила је екипа „Кад јагањци утихну“ из Нове Гајдобре, а наш домаћин данас је Миливој Куљић, главни кувар победничке екипе који ће нам показати како се спрема најбоља јагњетина под сачем.

Јела спремљена под сачем спадају у етно специјалитете у Србији, Босни и Херцеговини и Црној Гори. Термин сач почео је да се користи у 19. веку, а под сачем се на огњишту пекао хлеб, лепиња, пите и месо. Данас, месо припремљено под сачем спада у једно од најукуснијих традиционалних јела, а мајстори припреме хране под сачем тврде да то није само пуко припремање хране већ један комплексан процес активности и осећања изазваних пријатним пуцкетањем ватре, исијавањем жара, заносним мирисима хране која се припрема и ведрим расположењем друштва. Под сачем могу да се припремају све врсте меса, али јагњетина под сачем за многе је најукуснија.

ГДЈЕ КУПИТИ НАЈБОЉУ ЈАГЊЕТИНУ У БЕОГРАДУ

Београђани већ деценијама знају да се најбоља јагњетина у Београду може купити у месари „Вуле“ која се налази у улици Браће Јерковић 95 З.

На овом мјесту могу се купити све врсте свјежег меса и месних прерађевина, а Вождовчанима је најпрепознатљивија по врхунском роштиљу.

Посебна понуда је за печену пилетину и свињска шпиц ребра.

Све информације можете добити на телефон   063/320616 и 011/2472-060

С обзиром на народ који је колонизацијом стигао у Нову Гајдобру, не чуди зашто баш овде живе прави мајстори у кувању јегњетине под сачем.

Са око 1.300 становника, на десетак километара од центра општине Бачке Паланке, сместила се Нова Гајдобра. Овде углавном живе колонисти и њихови потомци који су дошли из Босне и Херцеговине, источне Херцеговине, Босне, као и са Косова и Метохије. Организована колонизација у Новој Гајдобри почела је у децембру 1945. године, а завршена је током априла 1946. године, док су неке породице накнадно долазиле све до јула 1947. године. Нову Гајдобру насељавају колонисти из: требињског, гатачког, чапљинског, билећког и столачког среза.

Сеоска слава у Новој Гајдобри се прославља 12. маја, који је посвећен Светом Василију Острошком чије име носи и храм. Нова Гајдобра важи за лепо уређено село са центром који је уређен као велики парк.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар