ИЗУЗЕТАН ГЕСТ МИРЕ МАОДУШ – Радове са изложбе поклања Дучићевом милом Требињу

  • Умјетница свјетског гласа, сликарка Мира Маодуш одлучила је да радове са изложбе „Житије у част Јована Дучића“ представљене у Требињу поклони Музеју Херцеговине, најпрестижнијој установи културе у регији.

Како је прокоментарисала за портал Слободна Херцеговина, ту одлуку је донијела инспирисана Дучићевом заоставштином родном граду.

Мира Маодуш и Саво Рупић

Мира Маодуш је обишла Херцеговачку Грачаницу, гдје је њен водич и домаћин био Саво Рупић, познати академски сликар и професор требињске ликовне академије „Милорад Ћоровић“.

ТРИПТИХ ХЕРЦЕГОВИНА: Дучићеви стихови инспирисани српском тробојком

– Херцеговци су, заиста, један отворен и срдачан народ. Обилазећи овaј прелијепи град свуда се могу видјети Дучићеви трагови. Ако је Дучић из далека свијета цјелокупну своју заоставштину оставио родном граду, одлучила сам да радове са моје изложбе поклоним Музеју Херцеговине – рекла је Мира Маодуш.

Наша, а свјетска, умјетница рођена је свега неколико мјесеци након Дучићеве смрти у италијанском војном логору у личком Медаку. Њихова заједничка особина нису само европске метрополе у којима су се развијали, него и посвећеност српском народу која је видљива, како кроз Дучићеве стихове, тако и кроз Мирине радове инспирисане ћирилицом.

Мира Маодуш испред споменика Јована Дучића у Требињу

– Жељела сам да дио себе оставим Херцеговини, која ме у великој мјери подсјећа на родну Лику. Захвална сам Граду Требињу на гостопримству. Посебну захвалност дугујем Мирели Пудар, директорки Галерије 73, која ме је довела у овај град – храм културе.  Требиње је град који ме инспирише и сигурно ћу му се још враћати – поручила је Мира Маодуш.

Водич кроз Музеј Херцеговине био је кустос историчар Симо Л. Радић

Захваљујући њеном гостовању о најјужнијем граду Српске данас се прича у европским културним метрополама.

– Управо је то један од циљева културне дипломатије – каже Мирела Пудар, директорка престижне београдске културне установе Галерије 73 која је препознатљива управо по оваквим изложбама. 

Мирела Пудар и Мира Маодуш

– Умјетност мора да живи. Кроз презентовање радова српских умјетника свјетског гласа постиже се нова форма комуникације. Та комуникација унапређује културну сарадњу и уједно представља српску ликовну сцену у региону и свету.

ДЕТАЉ СА ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ „ЖИТИЈЕ У ЧАСТ ЈОВАНА ДУЧИЋА“: Предраг Милојевић, Ивана Грујић, Мира Маодуш, Мирела Пудар и Зоран Милошевић

Захваљујући култури наш глас далеко се чује. Потребно је да стално радимо на унапређењу међурегионалне сарадње у намјери да се оснаже културне везе народа који стицајем околности живе у географски различитим срединама – истакла је Мирела Пудар.

Мира Маодуш је запажања оставила у књизи утисака

Она је најавила да је изложба Мире Маодуш само потврда изузетне сарадње  Галерије 73 и Музеја Херцеговине која ће се у будућности још више развијати.

Изложба „Житије у част Јована Дучића“ отворена је до 17. августа.

Трифко Ћоровић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору