За крсну славу: „Ћирилица“ наградила најбоље радове основаца

  • Српско удружење „Ћирилица“ Требиње обиљежава данас своју крсну славу Светог Ћирила и Методија.

cirilica-konkurs
На свечаности у Епархијском дому додијељене су награде ауторима најбољих радова на конкурсу које је, поводом празника „Словенских апостола“ хришћанства и писмености, за ученике требињских основних школа расписало ову удружење.
andricПредсједник Српског удружења „Ћирилица“ Требиње Весна Андрић појаснила је да су се требињски школарци нижих разреда такмичили у лијепом писању ћирилице, а старији основци у литерарним саставима на тему историје и важности очувања овог писма, те да је, изнад очекивања, на конкурс приспјело око 120 ученичких радова.
„У основним школама дјеца махом пишу ћирилицу, али је такође очито да у једном тренутку одрастања – вјероватно због утицаја интернета, рачунара и телефона – почињу да се одричу свог писма. Због тога наше удружење овим и сличним активностима настоји да им задржи пажњу на ћирилици“, истиче Андрићева.
Она је истакла да су неке од наредних активности удружења – изложба фотографија ћириличног писма на средњевјековним стећцима Херцеговине, аутора Горана Комара, промоција књиге изабраних стихова Матије Бећковића са калиграфским илустрацијама чији је аутор члан овог друштва, те штампање ћириличког Буквара, који ће бити прва публикација у издању требињске „Ћирилице“.

Након празничке литургије у саборном храму обављено је и ломљење славског колача, а обиљежавање крсне славе „Ћирилице“ вечерас завршава годишњом скупштином удружења.

ИЗВОР: РАДИО ТРЕБИЊЕ/Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар