Са спомен-капеле у Ржаном Долу украден бакарни лим

  • Спомен-капела код јаме „Јагодњача-Ржани До“ посвећена недужно страдалим мјештанима Поповог поља и околних села у Другом свјетском рату, поново се нашла на мети лопова, који су овога пута са куполе скинули бакарне лимове.

Ово није први пут да се са ове спомен-капеле краду бакарни лимови, а мјештани Поповог поља кажу да је ријеч о лоповима који се баве продајом сировина.

„Бакарни предмети су често на мети лопова, али скидати са једног оваквог објекта није обична крађа, него и велики гријех“, кажу нам мјештани Поповог поља, који су о цијелом догађају обавијестили требињску полицију.

У непосредној близини спомен-капеле мјештани су раније пронашли и неексплодирану гранату, те бомбе.

Уочи Водовдана 1941. године усташе су на превару ухватиле 186 Срба и након звјерског мучења бацили их у јаму Јагодњача-Ржани До.

Усташе из Дубљана, Равног и Трнчине предвођене Јуром Боројом, те фратрима дон Јосипом Зовком и дон Андријом Мојићем на превару су повхатале српске сељаке који су обрађивали земљу у Поповом пољу, затворили их у школу у Величанима, а, послије стравичног мучења, бацили их у јаму Јагодњача-Ржани До.

У љето 1990. године посмртни остаци 186 настрадалих Срба извађени су из јаме и сахрањени у спомен-костурници у селу Величани у Поповом пољу.

У околини Требиња и Поповог поља налази се још десетак јама и масовних стратишта у којима је у љето 1941. године настрадао велики број недужних српских цивила.

Желимир К. / trebinjelive.info

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар