ТРЕБИЊЕ, 7. АВГУСТ 2020. ГОДИНЕ: „Житије у част Јована Дучића“ – изложба сликарке Мире Маодуш

  • Почетком августа месеца, у термину од 7– 17. августа, са почетком у 20. часова у Музеју Херцеговине Требиње биће свечано отворена изложба радова академске сликарке Мирјане  Мире Маодуш.

 

Изложба носи назив „Житије – У част Јовану Дучићу“. Овај догађај  се огранизује као резултат дугогодишње културне сарадње двије институције Галерије `73 из Београда и Музеја Херцеговине Требиње.

Ово је прво представљање радова уметнице која живи на релацији Париз-Београд-Токио.  Обзиром да је и сама заљубљена у свој завичај Медак и родну Лику, умјетница је ову изложбу посветила пјеснику Јовану Дучићу и његовом милом Требињу.

– Представљањем  умјетника који живе и стварају у свијету, а српског су поријекла скрећемо пажњу свјетској јавности на српску културну баштину –  истиче директорка Галерије 73 Мирела Пудар и додаје да је огромна  привилегија и част представити стваралаштво Мирјане Мире Маодуш чија су дјела инспирисана ћириличним писмом.

Фото: Трифко Ћоровић

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мирјана Мира Маодуш – умјетница која је ћирилицом освојила планету

Наша умјетница свјетског гласа чест је гост највећих свјетских галерија од Париза до Токија, а италијанска национална телевизија спремила је филм о Мири Маодуш чија је пројекција планирана за крај године. Упркос великим обавезама и згуснутом календару, због огромне жеље ове умјетнице да се представи херцеговачкој публици, Требиње има прилику да види њене јединствене радове.

– Умјетност мора да живи. На овај начин, кроз презентовање радова српских уметника светског гласа  уметност добија нову форму комуникације. Та комуникација унапређује културну сарадњу и уједно представља српску ликовну сцену у региону и свету – изјавила је  Мирела Пудар, директорка Галерије `73.

Изложба ће трајати до 17. августа 2018. г.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар