Ивана Нинковић: Остварила сам свој амерички сан

  • Ивана Нинковић, једна од најуспјешнијих бх. пливачица, задовољна је животом у САД, гдје се школује на државном универзитету Аризона и припрема да избори норму за Олимпијске игре.

ivana-ninkovic1
Она је на Играма у Лондону наступила 2012, а сада се бори за визу за Рио де Жанеиро, гдје ће смотра најбољих спортиста свијета бити одржана ове године. „Сан сваког спортисте је учешће на ОИ, и тако је и мој циљ да изборим наступ у Рију.

Након пливања на колеџу (25 јардски базен), у наставку сезоне прелазим у 50-метарске базене, гдје ћу на митинзима у Америци покушати испливати што бољи резултат и што боље се припремити за долазак у Европу. Пливаћу више дисциплина из олимпијског програма, а приоритет ми је 100 метара прсно. Такмичења ће бити прилика да провјерим форму, која је у узлазној путањи“, рекла је Ивана Нинковић за „Независне“.

Двадесетогодишња Требињка тренира у тиму чији је главни тренер Боб Боумен, тренер Мајкла Фелпса и америчке репрезентације, који је на Универзитету Аризона од августа 2015.

„Довео је и свој тренерски тим и професионалне пливаче које спрема за ОИ, међу којима је и Фелпс, најтрофејнији пливач свих времена. У тренерском тиму је много познатих имена попут Мисти Хајмен, освајачице златне медаље на ОИ. Тренинзи су тешки, али и занимљиви. Велика пажња се поклања физичкој спреми и раду у теретани, па је због тога Боумен у тим укључио главног фитнес тренера репрезентације САД у пливању„, изјавила је Нинковићева.

Додаје да су доласком Боумена такмичења на колеџу постала веома посјећена и да у просјеку буде око 4.000 гледалаца. Што се тиче форме, каже да су сва такмичења на колеџу из пуног тренинга, тако да ће на Првенству колеџа ПАЦ 12 видјети колико је напредовала.

„Припремам за првенство 12 колеџа (ПАЦ 12), а, након тога, ако испуним норму за НЦАА, то је првенство свих колеџа. Затим слиједе такмичења у 50-метарским базенима гдје ћу учествовати на неколико јаких митинга у Америци и Канади“, каже Нинковићева, те о Европском првенству које ће бити у мају додаје:
„Надам се да ћу испливати норму за ЕП. Школска година траје до 5. маја па ако све буде како сам планирала, највјероватније ћу учествовати на првенству, а о очекивањима је рано говорити“.

Пливачица бањалучког Олимпа није само успјешна у базену, већ је и одличан студент.

„На колеџу сам друга година инжењеринг менаџмента са просјеком четири, а то је на факултетима у БиХ десет. Задовољна сам студирањем и пливањем, јер је овдје све добро организовано. Школа на првом мјесту и услов да присуствујеш тренинзима је испуњење свих студентских обавеза. У рангирању колеџа у пливању велики удио има просјек оцјена пливача, што се на крају сабира са спортским резултатима“, наглашава бх. репрезентативка.

На питање да ли је остварила свој амерички сан, Ивана је потврдно одговорила. „Сан ми се остварио самим одласком на признати колеџ, гдје сам стекла репутацију врло вриједног студента и пливача.

Пливање није профитабилан спорт и од њега се не може много зарадити зато га је потребно искористити као услов за упис на престижан колеџ. Да бисте уписали колеџ, поред добрих резултата у спорту, потребно је положити пријемне испите високом оцјеном. Након каријере с оваквим образовањем могу да обезбиједим себи егзистенцију“, рекла је Нинковићева и додала:

„Кад вас тренира најтрофејнији тренер данашњице, пливате у стази са најбољим пливачем свих времена, имате веома квалитетно образовање и све услове за напредак у каријери, а притом стекнете доста пријатеља разних нација – то се за мене зове амерички сан. За овај сан је потребно много одрицања, труда и упорности и све је оствариво ако је човјек здрав, срећан и зна шта жели у животу„.

„Прву годину сам провела у адаптацији на њихов начин тренирања и живота, који се много разликује од начина тренирања код нас. Друга година на колеџу је донијела много промјена јер нам је за тренера дошао Боб Боумен, тренер Мајкла Фелпса и америчке пливачке репрезентације“, рекла је Ивана Нинковић.

 

ИЗВОР: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар