ОЗРАЧИО САМ МЛАДИЋА ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ и сведочио како су муслимански злочинци жртвовали свој народ у Сребреници

  • Кроз објектив камере Слободана Станчевића, камермана ратног команданта Војске Републике Српске Ратка Младића, снимљено је стотине сати материјала са прве линије фронта. Био је спреман да на позив одбране, или тужилаштва, свеједно, изађе пред Хашки суд и сведочи о ономе што је снимио и видео, али, позив овакве врсте никада му није упућен.

Пилот, пензионисани пуковник, некада професор на војној академији у Рајловцу код Сарајева, Станчевић је у интеврјуу за Глас јавности испричао бројне, непознате детаље из периода грађанског рата у Босни, али и о свом односу са генералом Младићем, који данас у Хагу чека правснажност пресуде којом је због ратних злочина осуђен на вишедеценијску казну затвора.

Између осталог, Станчевић је испричао како је у главни стаб Војске РС донео пројектил са осиромашеним уранијумом и тутнуо га Младићу директно у руке.

Најболнија тема рата у Босни је Сребреница, а Станћевић је снимао и догађаје који су предходили крвопролићу.

– Снимао сам разговоре са представницима муслимана и командом холанског батаљона. Од муслимана је тада тражено врло мало, да испоруче негде око 30 до 40 људи са списка који су проверени ратни злочинци. Остали су могли да остану у Сребреници, ако желе, или да безбедно оду ако не желе више ту да живе – објашњава Станчевић.

Међутим, ти са списка су били муслимански руководиоци, каже, који су, да би себе сачували, жртвовали свој народ.

– Сви који су дошли у Поточаре на такозвани жути мост, безбедно су превезени. Пратио са камером одлазак тих конвоја до Тузле. Али, они који су кренули да се извлаче кроз шуме, да се пробијају кроз линију одбране српске војске, пострадали су. Неки су пострадали од самих муслиамана јер су хтели да се предају, зашто да гину. На једном месту, према Коњевић пољу, наишао сам предвече. Зауставише ме наши, кажу, нешто ће да се деси, уз наредбу да не смем ништа да снимам. Из оближње шуме почеше да истрчавају стотине, хиљаде муслимана узвикујући “Алах уекбер”. Јуришали на на нашу линију одбране, која се није могла пробити. И на њихову, и на нашу жалост, јер много је људи страдало – описује Младићев камерман борбу око Сребренице.

Пут је, сећа се, био пун мртвих тела. На стотине, на хиљаде лешева.

– Био сам склоњен иза точка избушеног аутомобила, крв се сливала поред мене, поток крви. Сутрадан, склањању тела са пута да возила могу да прођу. Стотине, хиљаде лешева. Кажу да је око 1.400 муслимана страдало у том пробоју, Питам – зашто то нисмо снмимили, шта ћете са тим телима, то треба снимити, објавити – али, рекоше ми, да ја то не разумем. Одговорим да ће бити проблем. Међутим, наши трпају тела у јаме, касније снимљене из сателита, и ту почиње прича, која се завршава оптужбама да смо геноцидан народ. А ја био ту – додаје Слободан.

Током НАТО бомбаровања српских положаја у Босни, гађан је и Ремонтни завод, између осталог, и поткалибарним гранатама са авиона А10.

– Тај део, величине као прст, прође кроз зид дебљине 20-30 сантиметара. Ја сам узео један такав пројектил и ставио га у џеп. Направио сам превид, а предавао сам то као професор на Академији. Понесем пројектил у Хан пјесак, у главни штаб да покажем генералу Младићу, да то измере наши војни инструменти. Дам му пројектил, он гледа, врти, каже ми да то однесем у Руди Чајавец, у Бања Луку, јер они имају бољу опрему, па ће то они тачно измерити. Пројектил је умотао у папир, ставио у коверту, а ја тутнуо у џеп и правац Бања Лука. Међутим, још 15 дана носио то са собом, јер сам се на путу задржао на Мајевици, где су тих дана муслимани прекршили примирје и кренули у контранапад. Све сам снимио. Долазим у Руди Чајавец, сви се са мном рукују, здраве, нуде јело, пиће…И измере да је зрачење из пројектила осиромашеним уранијумом 900 пута веће од нормалног зрачења присутног у атмосфери. Кад су то измерили, нико се више не рукује са мном , клоне ме се,прећутно ми кажу, “Слобо иди ти за својом судбином и носи ово од нас.”

Станчевић је снимао и сахрану Младићеве ћерке Ане 1994. године, која је страдала под никад разјашњеним околностима у соби стана на Бановом брду, у Београду. Младић га је замолио да сними и део ковчега од стакла испод кога се видело Анино лице…,

Цео интервју погледајте на видеу испод.

ИЗВОР: ГЛАС ЈАВНОСТИ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ОЗРАЧИО САМ МЛАДИЋА ОСИРОМАШЕНИМ УРАНИЈУМОМ и сведочио како су муслимански злочинци жртвовали свој народ у Сребреници

Оставите коментар