Херцеговка у Београду: Маријана Вујадиновић – европско сребро из математике

  • Медији у Србији ових дана доста пажње посвећују успјеху младих математичарки на Европској олимпијади за дјевојке која је одржана у Минску.

marijana-vujadinovic-1-1024x768

У суперлативима пишу о наступу српских гимазијалки које су освојиле четири медаље и екипно заузеле друго мјесто у Европи. И Невесиње може бити поносно пошто је у тиму Србије била Маријана Вујадиновић, наше горе лист. Маријана је рођена у Београду, али су њени родитељи Желимир и Новка из Невесиња.
Ученица Математичке гимназије у Београду биће ове године у тиму Србије на најпрестижнијој смотри математичара свијета – Међународној олимпијади у Тајланду, а учествоваће и на Балканској олимпијади у Грчкој. Ове године Маријана била прва на државном такмичењу што је први пут да титула најбољег математичара на Српској олимпијади припане једној дами.
Натпросјечну интелигенцију Маријана показује још од малих ногу. У шестом разреду била је првак Србије у математици и трећа у физици, а након тога је сваке године освајала прва мјеста на државним такмичењима из математике и физике.
извор: Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар