Херцеговачки бијели лук међу пет најквалитетнијих у свијету

  • За нешто више од годину дана од покретања, јединствени производи бијелог лука у Љубињу, под називом “Мирис Херцеговине”, постали су најбренд у Републици Српској, у области аграра. Ријеч је о јединој фабрици у региону, која је, властитим знањем, усавршила технологију прераде, за шта јој је припала награда “Капетан Миша Анастасијевић”.

Производња прерађеног аутохтоног бијелог лука, достигла је ниво од стотину хиљада јединица на нивоу године. Раст је континуиран, а десет усвојених производа препознали су купци и институције које прате тржиште. Претходило је пет година интензивног усвајања технологије обраде и консултација с институтима.

На подручју Љубиња, бијелим луком у сезони буде засађено више од шест хектара ораница. Захтијева много ручног рада у производњи. И у преради, доминира мануелни рад. Усвајање нових производа од бијелог лука, који је био непрепознатљив, „Фармавит“ ради у властитој режији и властитој лабораторији. За једну годину, стигли су у Србију, Црну Гору, Хрватску и Словенију. План је Европска унија.

„Биће тешко, прије свега морамо наћи дистрибутере и радити на промоцији, повезивању и приближавању купцима“, истиче Милорад Попара, директор „Фармавита“ из Љубиња.

Позитиван префикс јесте то што је херцеговачки бијели лук међу пет најквалитетнијих на квалитативној скали, од двјеста сорти познатих у свијету. Због тога ће у Љубињу и наредног прољећа бијелим луком, за прераду или продају на тезгама, бити засађено 60–70 дунума земље.

ИЗВОР: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар