ТРЕЋА ФАЗА ИСПИТИВАЊА Србија међу пет земаља у којима ће се тестирати кинеска вакцина

  • Србија се налази међу пет земаља које су пристале да учествују у трећој фази клиничких испитивања вакцина против вируса корона, које су произвеле Кинеска национална биотехничка групација (ЦНБГ) и “Синовак Бајотек”, саопштено је из ових компанија.

Србија и Пакистан налазе се међу земљама које су пристале да учествују у трећој фази клиничких испитивања вакцина против вируса корона, преноси агенција Ројтерс.

Кинеске компаније укључују више земаља у процес тестирања вакцина да би добиле коначна одобрења за њихову употребу с обзиром на то да све мањи број нових случајева заразе у Кини чини ту државу незадовољавајућим мјестом за таква испитивања.

Како би добиле дозволу за масовну употребу вакцина фармацеутске компаније морају да докажу да су безбједне и довољно ефикасне и то на основу података прикупљених у обимној трећој фази клиничких испитивања, наводи се у саопштењу.

Трећом фазом клиничких испитивања биће обухваћено више од 50.000 људи у више од 10 земаља, рекао је Жанг.

Србија ће учествовати у клиничким испитивањима обје вакцине коју је произвела Кинеска национална биотехничка групација, док ће у Пакистану бити тестирана вакцина коју је развила подружница те компаније из Пекинга, потврдио је њен потпредсједник Јунтао Жанг.

Тестирања вакцина већ су почела у Уједињеним Арапским Емиратима, Бахреину, Перуу, Мароку, Аргентини и Јордану.

Кина је дозволила да двије потенцијалне вакцине које је произвела групација ЦНБГ и једну коју је произвела компанија “Синовак Бајотек” буду испитане међу мањим групама људи који су под великим ризиком од заразе, као што су медицински радници, преноси РТС.

У Србији је од почетка епидемије укупно тестирано 974.411 људи, а вирус корона потврђен је код 31.849 особа.

Од посљедица заразе преминуле су 723 особе.

Према најновијим подацима, вирус корона потврђен је код 77 особа, а од преминуло је још двоје људи.

Вирус је потврђен код једне ученице шестог разреда у Основној школи “Вук Караџић” у Крагујевцу, рекао је директор школе Бојан Конатар.

Он је навео да је ученица била на настави првог дана школске године са својом сестром, а мајка их је 1. септембра увече одвела на тестирање.

– Реч је о још једном неодговорном понашању родитеља – истакао је Конатар, те додао да су родитељи послали дете у школу иако су знали да је била у контакту са особом која је заражена вирусом корона.

Срна

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар