ХЕРЦЕГОВАЧКИ САБОР У СМЕДЕРЕВУ: Међу браћом не постоје границе

  • Најбољи ученици основних школа из српске Херцеговине поводом Дана српског јединства посјетили су српску престоницу и Смедерево, гдје је домаћин био бивши народни посланик Дејан Стошић, чије је поријекло такође из дједовине Светог Саве.

Херцеговачки ученици су првог дана обишли Београд и боравили у Храму Светог Саве и Скупштини Србије, гдје их је примио земљак и замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић.

Народни посланик Угљеша Мрдић са најбољим ученицима из Херцеговине у скупштинским клупама

-Нама је задовољство што смо имали прилику да угостимо и њихове водиче и овако дивну дечицу, што је овај дан изабран за то. Покушали смо и деци и њиховим пратиоцима да објаснимо шта је то што данас Република Србија, њен председник, њена Влада, чине за нашу браћу преко Дрине, за наше сународнике преко Дрине, коначно смо у прилици да на један конкретан начин помажемо пројекте и свакодневни живот сународника са друге стране Дрине и мислим да је то најважнија ствар – рекао је Вујадиновић.


Током посјете Београду дјецу је пригодним поклонима обрадовао Ненад Вуковић из удружења Стара Херцеговина.

Другог дана боравка у Србији херцеговачки ученици су обишли вилу Обреновића, Тврђаву, као и ОШ “Доситеј Обрадовић” на Царини.


Поред тога што је угостио херцеговачке ученике народни посланик Дејан Стошић је срдачно угостио и представнике завичајних херцеговачких удружења.


Овом приликом секретар Удружења Требињаца Мишо Рупић је свим гостима и њиховим домаћинима из Смедерева подијелио пригодне поклоне (књига о херцеговачком устанку Луке Вукаловића, свеске и блокове за писање и хемијске оловке).


Пуковник Зоран Јањић је домаћину Стошићу у знак захвалности уручио монографију Невесињска бригада.

Ученике из Херцеговине је поздравио академик Милован Пецељ

Овом скупу су још присуствовали предсједник удружења Љубињаца академик Милован Пецељ, предсједник Удружења Херцеговаца из Новог сада Божо Миловић и потпредсједник Удружења Билећана Борислав Кркелић.


Трећег дана посјете херцеговачки ученици су обишли Марићевића јаругу, Маузолеј династије Карађорђевић на Опленцу, као и мјесто Карађорђевог страдања – Радовањском лугу.

Директор ОШ “Свети Василије Острошки” у Требињу Милорад Надаждин је сумирајући утиске рекао да је празник српског јединства потврда да тамо гдје живи исти народ не постоје границе.

– Заиста смо задовољни и захвални нашим домаћинима. Пуни смо утисака, лично и ја, а могу да замислим како је дјеци, видим да су усхићени. Надамо се да ће доћи и до узвратне посјете и да ће ученици из Смедерева бити гости у нашој Херцеговини – поручио је Надаждин.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ХЕРЦЕГОВАЧКИ САБОР У СМЕДЕРЕВУ: Међу браћом не постоје границе

  2. Pingback: Слободна Херцеговина » ПОСЈЕТА СРБИЈИ ПОВОДОМ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Награда за 50 најбољих ученика из Херцеговине

Оставите коментар