ПРЕСТИЖНО ПРИЗНАЊЕ ЗА САВЕЗ ГУСЛАРА СРБИЈЕ: Министарство културе додијелило „Културни образац“

  • Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је 26. децембра 2019. године у Југословенској кинотеци признање „Културни образац“ установама и појединцима за посвећени рад на корист наше културе. Међу институцијама признање намијењено Савезу гуслара Србије уручено потпредсједнику Слободану Бобану Драшковићу, док је међу истакнутим појединцима ово признање уручено Херцеговцима проф. др Вељку Брборићу и проф. др Милошу Ковачевићу

Пред пуном салом високим званицама, као и добитницима признања, Вукосављевић је истакао да Министарство културе и информисања додељује посебно признање под називом „Културни образац“ по други пут.

– Ово признање замишљено је тако да послужи као аналогија награди која се додељивала током античких Олимпијских игара. То је „Ловоров венац“. Он сам по себи није доносио ни новац, ни злато, ни привилегије али је доносио посебну врсту утицаја и значаја свом носиоцу јер је говорио о томе да је носилац изузетним подвижништвом, у датим тренуцима историје, у складу са критеријумима времена, надилазио себе, своје друштво, своје слабости и уздизао се високо у свет врлине-  рекао је Вукосављевић и  напоменуо да многи вредни људи чији рад у области културе остаје за широку јавност невидљив заслужују посебну пажњу и да „Културни образац“ представља настојање Министарства да те вредне посленике који, према министровим речима, свој живот проводе надахнути духом културе, истакне и подстакне да наставе своје залагање у срединама где живе.

Сваки од добитника овог скромног признања јесте бисер српске културе. Овогодишњи лауреати признања „Културни образац“ су људи и установе који су радом, непрестаним трудом превазилазили стандарде струке и просечне стандарде нашег друштва, који су се у својим напорима и резултатима издизали високо и представљали охрабрење и подстрек средини у којој раде, али и другим срединама, јер се култура капиларно преноси из града у град, из региона у регион –  казао је Вукосављевић.

Министар је нагласио како српска култура у свом богатству и својој разноликости ствара један венац свих радника у области културе чија је вредност и улога да сачувају један народ и једно друштво на историјској сцени.

– Признање које се додељује је поздрав и наклон Министарства културе и информисања људима и установама културе на вредном труду и раду. Волим да наведем слоган Светског удружења шахиста: „gens una sums“, што значи „један смо род“. Људи из области културе осећају велику припадност једном роду који гаји оне амбиције, оне наде, онај квалитет животне мисије који се чује високо изнад буке ратова, изнад звецкања оружје, изнад политичких, верских и других искључивости. Велика песма културе је она песма која надахњује читаво наше друштво, од Новог Пазара, Сјенице, Тутина, па до Суботице и Сенте –  рекао је Вукосављевић.

Министар је изразио чврсту веру у мисију културе, независно од новца који се за културу издваја и замолио присутне да свим снагама раде на подизању свести у својим политичким странкама, или својим локалним срединама, у својим заједницама о томе да култура мора да добија више средстава.

Резултати темељног и обилатог улагања у културу не виде се на дневној бази, не могу се мерити аршинима материјалне свакодневице, али с друге стране, ако таква улагања изостану или уколико их је мало или недовољно, друштво почиње да слаби и суочавамо се са посустајањем морала, етике, васпитања. Култура је животни еликсир без кога друштва не могу да опстану – истакао је Вукосављевић и захвалио се свима који својим трудом и посвећеношћу доприносе српској култури.

Он је нагласио да ће Министарство културе и информисања чинити све како би подстакло и охрабрило најбоље и најквалитетније у српском друштву.

Вукосављевић је признање „Културни образац“ додијелио потпредсједнику Савеза гуслара Србије Слободану Бобану Драшковићу.

У образложењу одлуке истакнуто је да Савез гуслара Србије окупља четрдесетак гусларских друштава и претежно се бави очувањем важног дела националне културне баштине које је недавно стављено и под заштиту Унеска.

Уједно, на савремен начин,  извођењем гусларских пјесама, не само из далеке прошлости већ из данашњег времена, Савез врши популаризацију и представљање овог уметничког српског израза. Посебно треба истаћи њихово дуго трајање као и незамјенљиву улогу у очувању наше баштине, традиције  и дубоког националног језгра. Гусле су омогућиле да српска традиција постане препознатљиви део светске културе.

Међу истакнутим појединцима признање је добио проф. др Вељко Брборић. 

Професор Филолошког факултета у Београду, један је од утемељивача акције „Негујмо српски језик“и  високо мотивисани прегалац у борби за неговање културе говора и унапређење статуса ћириличног писма и покретачки дух многих важних акција у области културе.

Признање је уручено и проф др Милошу Ковачевићу.

Он је бавећи се идентитенским и националним критеријумима и о томе шта је српски језик сврстан у ред интелектуалаца који своју пажњу у пуном капацитету посвећује питањима од највећег значаја за културу и историју Србије и очување српског аутентичног бића.

Добитници овогодишњег признања „Културни образац“ су: Адам Црнобрња, Александар Милановић, Биљана Миљковић, Боги Митић, Вељко Брборић, Весна Буројевић, Владан Видосављевић, Димитрије Големовић, Емир Кустурица, Јан Немчек, Мати Јелена, игуманија манастира Жича, Коста Вуковић, Љиљана Берић, Марко Поповић, Милета Продановић, Миливоје Ранђић, Милош Ковачевић, Милош Шобајић, Мирослав Перишић, Никола Рацков, Огњан Крстић, Оливер Ђорђевић, Предраг Пипер, Радован Бели Марковић, Сара Цинцаревић, Саша Ракезић, алијас Александар Зограф, Светислав Божић, Светлана Јовановић, Светлана Пејић, Славица Вујовић, Срето Танасић, Хусеин Мемић – Бели.

„Културни образац“ добиле су следеће установе: Адлигат – Удружење за културу, уметност и међународну сарадњу, Градска управа Врање, Дом Јеврема Грујића, Јован Маљоковић, Балкан салса бенд, Народни музеј Крушевац, Народни музеј Лесковац, Научно-истраживачко удружење Милутин Миланковић, Општина Бајина Башта, Основна школа „Милан Благојевић“, Лучани, Панорама – Установа за новинско-издавачку делатност, Позориште „Тоша Јовановић“, Зрењанин, Савез гуслара Србије.

У име појединачних добитника, присутнима се обратио Никола Рацков, а у име установа културе Славко Максимовић из Удружења Милутин Миланковић.

Додели признања „Културни образац“, поред осталих званица, присуствовали су потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и председник САНУ Владимир Костић.

Т. Ћоровић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар