САВЕЗ ГУСЛАРА СРБИЈЕ СМЈЕНИО РАША ВУЧИНИЋА: Политикантима и мешетарима није мјесто међу нама!

  • На захтјев седам гусларских друштава у недјељу 23. септембра 2018. године у сали школе Милан Ђ. Милићевић у Београду одржана је прва ванредна Скупштина Савеза гуслара Србије. На дневном реду била је расправа о раду предсједника Савеза гуслара Србије Раша Вучинића у протеклом периоду. Засједању је присуствовало 17 од 31 члана Савеза гуслара Србије. Након утврђеног кворума са 16 гласова за и једним уздржаним смијењен је Рашо Вучинић који је ушао у историју као предсједник са најкраћим мандатом у историји овог Савеза.

ГУСЛАРИ ГА БРЗО ПРОЗРЕЛИ: Рашо Вучинић је Скупштину Савеза третирао као икебану (ФОТО: Т. ЋОРОВИЋ)

Скупштином је предсједавао Илија Чабаркапа. Засједању су поред, сад већ бившег, предсједника Раша Вучинића, секретара Ивана Иванковића присуствовали делегати из 17 гусларских друштава.

ИГНОРИСАО СТАТУТ САВЕЗА И УЛОГУ СКУПШТИНЕ 

Свјестан да се налази пред смјеном, уочи усвајања дневног реда Вучинић је покушао да опструише рад Скупштине.  Тако је изјавио да је претходне вечери Извршни одбор телефонским путем донио одлуку да се „ван снаге стављају“ чланови неколико гусларских друштава због неплаћене чланарине за текућу годину, као и да се у Савез учлане четири нова друштва.

Предсједник скупштине Илија Чабаркапа објаснио је да је по Статуту Савеза гуслара Србије дефинисано да одлуку о приступању друштва гуслара Савезу мора да верификује Скупштина, а обзиром да је ријеч о ванредној сједници на њој се може расправљати само о питањима због којих  је сазвана.

КАД ЈЕ ВИДИО ДА ЈЕ СМЈЕНА ОЧИГЛЕДНА ВУЧИНИЋ НАПУСТИО СКУПШТИНУ

– Некоректно је и неозбиљно од Вучинића и Извршног одбора да се овакве одлуке достављају  на самом почетку рада Скупштине – рекао је Чабаркапа и понудио Вучинићу да након верификације присутних чланова Скупштине има могућност неограниченог обраћања скупштини.

Вучинић то није прихватио, него је демонстративно напустио скупштину, а придружио му се и секретар Иван Иванковић.

У наставку засједања утврђено је  да је, без одлуке Скуштине, извршена промјена сједишта Савеза, што је очигледно урађено фалсификовањем потписа предсjедника Скупштине. То би требало да резултира и покретањем кривичног поступка.

САВЕЗ ЗЛОУПОТРЕБЉАВАО  ЗА СВОЈ ПОЛИТИЧКИ МАРКЕТИНГ

Присутни чланови Скупштине Вучинићу су највише замјерили  политиканство. Наиме,  три мјесеца након што је постао предсједник Савеза Гуслара Србије Вучинић је на конференцији за штампу тзв. Црногорско-херцеговачког покрета, на чијем је челу такође, најавио улазак у политички живот. Тиме је прекршио нестраначки карактер Савеза.

У дискусији се могло чути и да је очигледно да је Вучинић у свом раду у потпуности игнорисао рад Скупштине, што је показао и данашњим поступцима. Чланови Скупштине су Вучинићу замјерили лошу комуникацију која се свела на опомене и пријетеће мејлове око плаћања чланарине.

НАНИО ШТЕТУ СРПСКИМ ГУСЛАМА

Вјерујући да историја почиње од њега, Вучинић је нанио и огромну штету српским гуслама, тако што је традиционални Сабор младих српских гуслара својевољно преименовао  у 1. Омладински фестивал младих гуслара Србије.

Наиме,  Сабор младих српских гуслара већ неколико година одржава се уз подршку Секретаријата културе Града Београда. Приликом српске номинације пјевања уз гусле за листу УНЕСКО, овај фестивал је наведен као један од битнијих сегмената  који је доказивао континуитет његовања пјевања уз гусле као традицију која живи код младог нараштаја.  Промјеном назива манифестације нарушио се и континуитет што може да има несагледиве посљедице на даљи ток овог пројекта.

16 ЧЛАНОВА САВЕЗА ГЛАСАЛО ЗА СМЈЕНУ ВУЧИНИЋА

У наставку сједнице приступило се гласању у коме је 16 чланова изгласало неповјерење Вучинићу док је један био уздржан.

Предсједник Скупштине констатовао је да је Рашо Вучинић већином гласова разријешен дужности предсједника Савеза гуслара Србије.

ИЗБОРНА СКУПШТИНА САВЕЗА ЗАКАЗАНА ЗА 7.ОКТОБАР 2018. ГОДИНЕ

Константовано је да је, према Статуту, престао и мандат чланова Извршног одбора.

Једногласно је одлучено да нова Изборна скупштина буде одржана 7. октобра 2018. године, а до тада ову функцију ће да обавља предсједник Скупштине Илија Чабаркапа.

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар