На стотине вјерника у родном селу Василија Острошког и Тврдошког упркос невремену

  • Ни јака киша није сметала стотинама вјерника који су стигли данас у Мркоњиће да се помоле највећем херцеговачком светитељу чудотворцу. У селу Мала Црквица, подигнута на темељима родне куће Светог Василија.

vlcsnap-2016-05-12-20h38m10s30

Надвила се над њом богата крошња кошћеле – стaре четири вијека. Пружала је угодну хладовину светитељу годинама, данас од кише и вјетра чува побожне људе.

Ове године у Мркоњићима није било званица из политичког живота Републике Српске. Литургију је служио умировљени владика Атансаије. Подсјетио је на значај Мркоњића и Светог Василија за све превославне хришћане. Помолио се и нашалио с вјерницима. За политичаре је имао само ријечи пријекора.

“Тобож наши руководиоци. Сад се свађају ко ће бити први и ко ће кога да скине са власти. Срамота за српски народ”, рекао је владика Атанасије.

У Мркоњиће је данас стигло дестак аутобуса, на стотине приватних возила, а организовано су дошли и херцеговачки бајкери. И ове године, упркос киши, било је и пјешака који су у цик зоре кренули од својих кућа како би стигли на литургију у родно село Светог Василија.

Извор: АТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар