Гробље у Пребиловцима значајно за изучавање ћириличног писма

  • Др Горан Комар познати истраживач средњевјековних споменика у Босни и Херцеговини и Црној Гори боравио је и у нашим Пребиловцима

Гробље у Пребиловцима (снимио Горан Комар)

– Пред православни Божић 2014. године посјетио сам православно гробље у чапљинском селу Пребиловци. Идући трагом средњeвјековних споменика- првенствено Источне Херцеговине, и ово гробље прибрајамо томе дијелу земље препуне споменика средњег вијека.

Пребиловачко гробље трпјело је барем два опсежна разарања у XX вијеку- у вријеме Другог свјетског рата а и касније, као што је познато, у завршници XX вијека.

Оно што је за мене представљало непознаницу о овоме грољу које је веома пространо, то је да се у његовом јужном или југозападном дијелу налази средњeвијековно гробље састављено од стећака које бих ја опредјелио високом средњем вијеку. Гробље карактеришу два изузетно фино изграђена крста који имају своје припадајуће плоче и који су доста високи и изузетно елегантни формом, као и прецизно изграђени. Интересантно да ту постоји читава некропола сандука и плоча. Није то мали број споменика. То је у дијелу гробља који није уређен.

Дио гробља из XIX вијека посједује јако фино израђене надгробне крстове који су сви исписани ћириличким епитафима. Издваја се неколико споменика фине израде, такође, са присуством елемената старог ћириличког писма на споменицима друге половине XIX вијека. Такви су споменици Медана, такви су споменици Булута, такви су споменици Драгићевића који се овдје готово у правилним низовима ређају у западном дијелу гробља. Изузетно драгоцјен историјски комплекс, од великог је историјског и културног значаја. Трпио је опсежна разарања.

Јако велик број споменика је оштећен. Интересантно је да су за мету овдашње усташе имале модерне споменике, у већој мјери него ове старе који припадају XVIII и XIX вијеку. Велик број споменика из XX вијека је оштећен. Значајан је стари дио гробља, како је већ примјећено, и писано је на порталу Пребиловаца који урећује господин Ацо Драгићевић који потиче из овог села. Заиста стари дијелови гробља са овим репрезентативним и значајним крсним споменицима са њиховим језичким и графијским карактеристикама су углавном поштеђени и то је велика срећа за изучавање развоја ћириличног писма у овом дијелу Херцеговине.

* Доктор Горан Ж. Комар рођен је 1962. године у Сарајеву. На пољу историографије ради на прикупљању, обради и објављивању изворних ћириличних докумената и књига и епитафа. Пронашао је велики број натписа непознатих науци на простору Босне и Херцеговине. За вријеме посјете пребиловачком гробљу Комар се појављује у кратком филму који је објављен на Youtube каналу.

 

Публиковано на порталу Пребиловци-село на интернету 12. октобра 2021. године

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар