Епископ Атанасије о ћирилици: Не постоји народ са два писма!

  • Умировљени епископ захумско-херцеговачки и приморски Атанасије (Јевтић) одржао је вечерас предавање на тему „Слово о Ћириловом писму“, које је у оквиру програма „Чувајмо ћирилицу“, организовало Српско удружење „Ћирилица“ Требиње у сарадњи са Културним центром.

vladika-atanasije1
Подсјетивши на историјске почетке писмености међу Словенима, када је „граница између латинице и ћирилице уствари постајала граница између западне римске цркве и православних грчке и словенских цркава“, епископ Атанасије је истакао да је „ћирилица својствена нашем идентитету и нашем језику“, због чега се не смијемо стидјети нашег писма, тим прије што је „ћирилица супериорнија од латинице“, те што постоје појмови који се „не могу мислити, ни писати латиницом“.
„Није добро оно што неки наши књижевници заступају – да смо ми народ два писма. То је исто као што су заступали братство и јединство – па смо обоје изгубили. Нема два писма ни у једном народу, нити су два писма – богатство“, рекао је умировљени владика.
Владика Атанасије је појаснио да језик није производ друштвене конвенције, већ тајна „што је човјеку дата са самом суштином људског бића и његове личности и чиме проговорамо из дубине наше словесности“, због чега је очување језика и писма оцијенио веома важном задаћом и одговорношћу сваког појединца.
Он је рекао да борба за ћирилицу мора да буде и „борба за чистоту српског језика и за смисао ријечи, а због најезде туђица“, које код нас, из склоности ка снобизму, лако постају дио језичке праксе.
„Нисмо против нових ријечи, нека улазе у језик, али само онда кад нашу ријеч за неки појам не можемо да нађемо. С друге стране, има потпуно непотребних туђица. Треба само да слушамо наш народ како говори“, истакао је умировљени владика, додајући да је наша обавеза да се боримо, бринемо о језику „и не пристајемо тако лако на отуђење од свога“.
Епископ Атанасије посебно се осврнуо на догађања на пољу политике и језика у Црној Гори, оцијенивши „страшном и невиђеном издајом“ покушаје стварања такозваног црногорског језика, којим и Његоша данас „преводе на непостојећи језик“.
Манифестација „Чувајмо ћирилицу“ дио је овогодишњих Требињских љетних свечаности, чији је покровитељ Град Требиње.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар