Слободна Херцеговина » Федерација БиХ не жели да врати имовину отету од СПЦ – систематски затиру и српски идентитет у Сарајеву

Федерација БиХ не жели да врати имовину отету од СПЦ – систематски затиру и српски идентитет у Сарајеву

  • Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева, каже да се враћање имовине СПЦ у Сарајеву свјесно блокира у бошњачкој политичкој и интелектуалној елити јер би то значило прихватање истине да су Срби одувијек били већина у Сарајеву и доминантан народ у том граду. Према подацима Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ за разлику од СПЦ, Исламској заједници враћено је 100 одсто имовине, а Католичкој цркви око 80 одсто у БиХ

 

Црква Светог Преображења, Сарајево; фото: Википедија

Српска православна црква већ деценијама покушава, али безуспјешно, да врати отету имовину на подручју Сарајева и Федерације БиХ. У Сарајеву се данас на отетој имовини СПЦ налази Економски факултет, а некад је ту била зграда Богословије. Зграде Парламента БиХ и Савјета министара су изграђене на отетој земљи СПЦ која се налази на Марин Двору.

На земљишту СПЦ је и хотел „Холидеј ин“, судови и тужилаштва, „Зетрин“ комплекс и многи други атрактивни објекти у самом центру града.

Саговорници „Новости“ кажу да се вриједност отете имовине СПЦ у Сарајеву, што у објектима, што у земљишту, данас може мјерити у стотинама милиона марака. Они додају да се земљиште и објекти СПЦ налазе по цијелом Сарајеву, а велики број у самом центру града и то на најатрактивнијим локацијама.

Иако је у уторак у Сарајеву одржан састанак замјеника предсједавајућег Дома народа ПБиХ, Бакира Изетбеговића и митрополита дабробосанског Хризостома, након којег је саопштено да ће се Изетбеговић залагати у својству предсједника СДА и члана руководства ДН ПБиХ, усвајању потребног закона, као и закона којим би се регулисала статусна права у вјерским заједницама, то је само једно у низу празних обећања – кажу саговорници Новости.

Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева, каже да се враћање имовине СПЦ у Сарајеву свјесно блокира у бошњачкој политичкој и интелектуалној елити јер би то значило прихватање истине да су Срби одувијек били већина у Сарајеву и доминантан народ у том граду.

– Уколико би се вратила сва имовина СПЦ у Сарајеву онда би се јасно видјело да су Срби вјековима били овдје и да је српски идентитет у Сарајеву најјачи, а не муслимански или бошњачки, како покушавају да прикажу од посљедњег рата – истиче Ћосић.

Он каже да су вјековима Срби били најбројнији народ у Сарајеву и да је од посљедњег рата једини интерес и задатак Бошњака да униште православље и српски идентитет у овом граду.

Ненад Стевандић, предсједник Српског клуба у ПБиХ, каже да СПЦ не смије одустати од враћања имовине, како у Сарајеву, тако и у цијелој Федерацији, иако је то тешка борба.

Он се осврнуо и на поруке лидера СДА након састанка са митрополитом Хризостомом и каже да уколико Изетбеговић поручи да ће се нешто ријешити од тога неће бити ништа, јер то је његова пракса.

– Све што има префикс српски у Сарајеву се мора уништити и нестати. То је бошњачка политика која траје од 1992. године до данас и ништа се није промијенило – истиче Стевандић.

Према подацима Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ за разлику од СПЦ, Исламској заједници враћено је 100 одсто имовине, а Католичкој цркви око 80 одсто у БиХ.

Преузето са ИН4С

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. нешто друго Reply

    И? Постоје ли више инстанце? Кад се прођу све инстанце, онда се има права на Европски суд. Зашто се не ради тако?

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина