Миодраг Линта примио студенте из РС: Сачувајте српски идентитет, језик и ћирилицу! (ФОТО)

  • Стотињак младих из Републике Српске посјетило је Скупштину Србије гдје их је примио предсједник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта који им је поручио да треба да чувају српски идентитет, језик и ћирилично писмо. Пријему је присуствовала и помоћник министра за омладину у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске Бранка Малешевић.

01
Стотињак младих из Републике Српске посјетило је Скупштину Србије гдје их је примио предсједник скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта који им је поручио да треба да чувају српски идентитет, језик и ћирилично писмо. Пријему је присуствовала и помоћник министра за омладину у Министарству породице, омладине и спорта Републике Српске Бранка Малешевић.
10

Линта је истакао да је веома важно да млади из Републике Српске посјећују Србију што чешће и у што већем броју, јер је то један од начина да се шири културно и духовно јединство српског народа.

„Само међусобним познавањем ствара се позитивна клима међу нама, а људи који се упознају стварају и заједничке вриједности. Вјерујем да ће младим људима ова посјета остати у веома пријатном сјећању и да ће долазити и наредних година било појединачно, било у групама и увијек ће бити добродошли у Скупштини Србије“, рекао је Линта.

09

Он је нагласио да је веома важно да млади људи из Републике Српске знају да имају велику одговорност да чувају темељне вриједности српског народа, а то је српски језик и ћирилично писмо, јер народ који не чува свој језик и писмо, осудјен је на нестајање.

„Вјерујем да су ови млади људи свјесни своје одговорности и да ће они то бреме преузети и носити га у народном периоду“, истакао је Линта.

02

Он је додао да је веома важно нагласити да никакве границе не смију да буду препрека културном и духовном јединству српског народа.

„Шта ће бити наредних деценија, уопште није важно, јер ако смо јединствени, ако заједнички дишемо, ако имамо заједничке вриједности, а имамо, онда имамо испред себе будућност“, рекао је Линта.

03

Малешевићева је рекла да млади из Републике Српске током ове посјете имају прилику да се упознају са историјом српског народа, културом и традицијом, јер током тродневног програма присуствују и сајму књига и обилазе музеје.

Наводећи да се у посјети Србији налази више од 100 младих из свих крајева Републике Српске, она је додала да је до сада у оквиру овог програма више од 1.000 младих људи из Републике Српске имало прилику да посјети културне и научне институције у Србији.

06

„Ово је један од начина на који јачамо специјалне паралелне везе Републике Српске и Србије“, рекла је Малешевићева.

Она је подсјетила да је ово пети пут да млади из Републике Српске долазе у посјету Београду и додала да је ово изузетно значајана манифестација коју подржава Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

04

Посјету организује Феријални савез Републике Српске у сарадњи са Представништвом Српске у Београду и Туристичком организацијом града Београда.

11

Млади из Републике Српске захвалили су Линти на срдачном пријему у Скупштини Србије и позвали га да посјети Српску, те истакли да им је драго што имају прилику да упознају Србију и историју српског народа.

08

 

Извор: СРНА
Фото: Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар