Књига је увијек у тренду међу Требињцима

  •  Посљедњих година константно расте број чланова и корисника Народне библиотеке у Требињу, упркос предрасудама да је књига данас све мање дио свакодневних навика грађана, кажу у овој установи поводом Међународног дана књиге.

biblioteka
Мирјана Мандић, библиотекар у требињској библиотеци, каже да је од почетка ове године уписано 1.260 чланова.
„У задње вријеме број читалаца је у порасту. Прошле године имали смо 1.900 чланова, а до краја ове, очекујемо и око 2.000 чланова“.
Међу најбројним читаоцима су жене, додаје она.
„Можемо се похвалити да има доста предшколске дјеце, основаца, те пензионера, али понајвише је жена. Нажалост, средњошколци се углавном баве лектиром, тако да немају много времена за другу литературу“, наводи Мандићева.
Она истиче да се књижни фонд обнавља у складу са могућностима, те да посебну захвалност Народна библиотека Требиње дугује читаоцима који им поклањају књиге, тако да имају доста нових наслова и стручне литературе, а од читалаца су добили велики број вриједних књига, од збирки класика, дјечије литературе до белетристике.
Од књига се највише читају свјетска белетристика, најчешће енглески и амерички романи, а од писаца из Србије Љиљана Хабјановић-Ђуровић, Весна Дедић и Исидора Бјелица са новим романом „Спас“, док се класици ријетко читају.
„Људи воле лагану литературу, за опуштање. Већина одраслих давно су читали класике, али им се повремено враћају“, истиче Мандићева и додаје да међу младима више нису актуелне књиге „Господар прстенова“ и „Дворане тајни“, већ се они понајвише опредјељују за књиге акционе тематике и биографије познатих пјевача. Дјеца највише воле књиге о јунацима Џерониму Стилтону и „Дневник Шоњавка“.
Цијена годишње чланарине у Народној библиотеци Требиње није се мијењала више од деценије, и даље је 10 КМ, док је бесплатан упис за ученике основне школе, дјецу погинулих бораца и пензионере.

Извор: Радио Требиње/ М.Б.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар