Електропривреда РС принуђена куповати струју од ФБиХ

  • „Електропривреда Републике Српске“ била је принуђена ове године куповати електричну енергију од Федерације БиХ, Хрватске и Србије, иако Република Српска производи више струје него што су домаће потребе и важи за јединог извозника струје у региону.

струја
Управа Мјешовитог холдинга „Електропривреда Републике Српске“ је актом, који је у посједу бањалучког портала „Капитал“, обавијестила Владу РС у функцији Скупштине акционара да су извршили „набавку недостајућих количина електричне енергије“ у фабруару и марту 2015. године у вриједности од 781.965,05 КМ.
Разлог није раст привредне активности и потрошње, већ пад производње усљед лошег руковођења и неинвестирања у производне системе.

-Усљед недостатка електричне енергије у наведеном периоду МХ „ЕРС“ МП а.д. Требиње је извршила набавку недостајућих количина електричне енергије на дневном (сатном) нивоу у фебруару 2015. године и то за дане: 14., 15., 16. и 22., те у марту 2015. године за дане: 07. и 08. Укупно је набављено 8.210 МWх електричне енергије у вриједности од 781.965,05 КМ -, наводи се Извјештају Комисије за куповину електричне енергије.

Извјештај је усвојио и Надзорни одбор „Електропривреде РС“, који потписује предсједница Славица Ињац уз констатацију да је набавка струје извршена по Закону о јавним набавкама.

-Ово је посљедица погрешне политике власти у вођењу Електропривреде РС. Највећи дио добити Електропривреда РС углавном троши за финансирање пројеката из културног, спортског живота (донације спортским клубовима, културне манифестације, филмови и слично) и за, како се то званично назива, заштите природно историјског насљеђа, а уствари ради се о 10 милиона КМ које су дате „Андрићграду“. Остане врло мало новца од добити и скоро симболичан износ се пласира у обнову енергетских постројења, односно њихово реновирање. Управо због застарјелости опреме, често из електроенергетског система РС искачу велики приоизвођачи (РИТЕ Гацко и Угљевик) усљед чега је Електропривреда РС присиљена да тајно купује струју на ино-тржишту – оцијенили су за „Капитал“ стручњаци из енергетског сектора.

До недостатка електричне енергије у систему дошло је због нерасположивости Термоелектране Угљевик и Термоелектране Гацко у појединим данима и ниске коте на проточним хидроелектранама због појачаног ангажовања, службено је оправдање „Електропривреде Републике Српске“ достављено Влади РС и министру за индустрију, енергетику и рударство РС Петру Ђокићу.

-Таква ситуација је и поред максималног ангажовања осталих производних капацитета, проузроковала недостатак електричне енергије за подмирење сопственог конзума, односно потрошње РС, Брчко Дистрикта и испоруке по закљученим комерцијалним уговорима – каже се у Извјештају Комисије за куповину електричне енергије.

Због наведене ситуације, додаје се, а у околностима када је недостајало електричне енергије за подмирење сопственог конзума, било је неопходно хитно приступити набавци недостајуће електричне енергије за наведене дане, у количинама по процјени надлежне службе Дирекције за управљање производњом.

-Недостајућа електрична енергија је набављена по прописаној процедури, односно сагласно одредбама Правилника о продаји и набавци (куповини) електричне енергије на дневном и сатном нивоу, о чему је овлашћена Комисија поднијела одговарајуће извјештаје о куповини недостајуће електричне енергије, односно извјештаје о верификацији набавке недостајуће електричне енергије за тај дан, које је Управа усвојила – наводи се у Извјештају Комисије за куповину електричне енергије.

„„Електропривреда“ није директно куповала електричну енергију, чак ни од Србије којој директно продаје, већ преко фирме „Интеренерго“ на основу уговора закључених 7. и 8. марта 2015. године.

 

Извор: Независне новине

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар