Водовод дугује за струју, па ће Билећани дупло скупље да плаћају лошу воду!

  • Билећки “Водовод”, чији је дуг за струју “Електрохерцеговини” достигао чак 6,5 милиона КМ с каматама, а рачун блокиран дуже од пет година, биће изгледа приморан да подигне цену воде са садашњих 56 фенинга на 1,2 КМ по кубику, како би се спасли потпуне пропасти!

vodovod
Према речима директора овог јавног предузећа, Борислава Вукоја, проблеми су почели 2004. године, када је тадашњи високи представник забранио ХЕТ-у да плаћа струју из властите потрошње за потребе билећког и требињског водовода. Иако су рачуни редовно пристизали, ниједан није плаћен, јер су у овој фирми сматрали да то и даље треба да ради ХЕТ. Због нагомиланог дуга, искључена је струја у згради “Водовода”, па је цела администрација пресељена у стару зграду општине.
Вукоје ипак верује да ће, након недавног састанка у Влади РС, бити пронађено решење проблема у које је ово предузеће запало.
Скидање блокаде
– Начелник општине и ја састали смо се у Министарству енергетике с њиховим представницима, с менаџерима из “Електропривреде”, те с представницима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Верујемо, а постоји и назнака, да ће Влада РС у наредном периоду покушати да нађе решење за евентуално плаћање досадашњих дуговања да бисмо могли да уђемо у даљњу процедуру репрограмирања и скидања блокаде рачуна – каже Вукоје.
Алексић: Време за решење
И начелник општине Билећа, Миљан Алексић, нада се да ће након састанка у ресорном министарству у Бањалуци проблеми “Водовода” коначно почети да се решавају.
– Недавно смо се састали с министром и покушаћемо да нађемо решење, можда да нешто плаћају и “Воде Српске”, а да се стари дуг репрограмира на дужи период. У том случају, поскупљење воде у Билећи не би било велико – каже Алексић.
Он додаје да је поскупљење воде у Билећи неминовно шта год Влада РС урадила, али да ће висина поскупљења зависити од тога ко ће даље плаћати електричну енергију за “Водовод”.
– Цена од 1,2 КМ по кубику могла би да обезбеђује приходе у случају када бисмо морали самостално плаћати електричну енергију. Међутим, ако желимо да сачувамо стандард грађана, онда би могла бити направљена комбинација са субвенцијама из општине или из других средстава, па да поскупљење буде мање. То је једино решење, друго не видимо. У Билећи, иначе, цена воде је социјална и једна је од пет најнижих у РС – истиче Вукоје и додаје да до корекције цене воде мора доћи, не само због плаћања електричне енергије, већ и због самоодрживости предузећа.
Он се нада да ће Влада РС реаговати у што краћем року, јер ће ово предузеће у супротном бити приморано да престане с радом. Један од највећих проблема овом предузећу, каже Вукоје, представља блокада рачуна, јер све што имају на њему иде на рачун “Електрохерцеговине”, уколико неко раније, принудним наплатама, не узме тај новац с рачуна.
– Такав случај имамо с Пореском управом РС, јер и ту каснимо с плаћањем обавеза. Кандидовање за било какве послове нам је онемогућено, јер смо губиташи. Само прошле године пословали смо с губитком од 100.000 КМ, што је најгори резултат у последњих 15 година – каже Вукоје.
Вест о могућем поскупљењу воде Билећане није обрадовала. Времена су, кажу, тешка, па им свако поскупљење додатно отежава живот.
– То је прескупо, а посебно ако се узме у обзир да је вода лошег квалитета и да постане замућена чим падне прва киша. Ево, најављено је поскупљење струје, па сада и воде. Не знам да ли ико размишља о томе како ми, обични грађани који смо незапослени, уопште да плаћамо толике дажбине – истиче Билећанка Јадранка В.
Извор: Пресс / Неда Дреч

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар