Електропривреда РС: Влада тражи уштеде у инвестицијама и ограничење радних мјеста

  • Влада Српске наложила је „Електропривреди Републике Српске“ /ЕРС/ да сачини додатни план рационализације у свим сегментима, односно план уштеде у инвестицијама, по основу личних примања, а ограничен је и пријем радника у енергетски сектор, рекла је директор ЕРС-а Бранислава Милекић.

 

milekicМилекићева је потврдила да је Влада Републике Српске усвојила план пословања ЕРС-а за наредне три године и наложила да се посредством ресорног министарства мјесечно информише о пословању овог предузећа, а све с циљем ефикаснијег пословања и постизања бољег финансијског резултата.

Она је навела да ће, према усвојеном плану пословања, бити смањена и производња електричне енергије.

Према њеним ријечима, у 2015. години планирана је ревитализација агрегата, од којих је један у Дубровнику, због чега ће бити знатно смањена производња у Хидроелектранама на Требишњици.

„Ревитализација агрегата траје пет мјесеци, и то ће се знатно одразити на произведену количину електричне енергије у 2015“, рекла је Милекићева новинарима у Требињу, и додала да је планом пословања за ту годину предвиђено да ЕРС произведе 5.547 гигават-часова електричне енергије.

Она је додала да ће производња електричне енергије у 2016. години бити још мања, 5.497 гигават-часова, јер ће бити рађен капитални ремонт у ТЕ Угљевик, гдје је предвиђена реконструкција електрофилтерског постројења, која ће трајати 90 дана.

„У 2017. години нам предстоји капитални ремонт у ТЕ Гацко, па ћемо имати производњу од 5.400 гигават-часова електричне енергије“, рекла је Милекићева, и додала да се, с обзиром на смањену производњу, у сљедеће три године не могу очекивати значајни финансијски резултати.

Она је навела да је за 2015. годину предвиђена добит од 19 милиона КМ, за 2016. годину добит од 18 милиона КМ, а за 2018. годину добит од 17 милиона КМ.

Када је ријеч о прошлој години, Милекићева је истакла да је „Електропривреда Републике Српске“, уз све недаће које су је пратиле, позитивно пословала и остварила добит од 23.800.000 КМ.

Она је нагласила да је позитивно пословало свих пет дистрибутивних предузећа, те да је и Истраживачко-развојни центар први пут остварио позитиван финансијски резултат.

Милекићева је подсјетила да је нето добит ХЕТ-а била 5.400.000 КМ, ХЕ Вишеград 4.200.000 КМ и ХЕ на Врбасу 3.900.000 КМ, док је Термоелектрана Угљевик имала губитак од 10.900.000 КМ, а ТЕ Гацко од 9.900.000 КМ.

„За негативан резултат ТЕ Угљевик основни разлог је продужење ремонта за 31 дан, због оштећења на статору и ротору генератора који су уочени приликом ремонта“, додала је Милекићева.

Када је ријеч о ТЕ Гацко, Милекићева је напоменула да постоје одређене тешкоће са експлоатацијом угља.

„Донијели смо акциони план, урадили упрошћени рударски пројекат и предузели низ активности, а све с циљем отварања новог рударског копа, да бисмо задржали континуитет обезбјеђења угља и снабдијевања термоелектране потребном количином руде“, истакла је Милекићева.

Она је подсјетила да је потрошња струје у Републици Српској у прошлој години износила 3.696 гигават-часова електричне енргије, а да је Брчко дистрикту испоручено 252.000 гигават-часова електричне енергије.

Милекићева је напоменула да је на слободном тржишту реализовано 1.742 гигават-часова електричне енергије, те да је по том основу остварен приход од 141 милион КМ, што је омогућило добит од 9.082.000 КМ.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар