Скупштина Требиња: Драшковић гради туристичко-спортски комплекс

  • На данашњој Скупштини града Требиња једногласно је прихваћена одлука о начинима и условима јавне продаје грађевинског земљишта у државној својини, а у циљу нових инвестиција предузећа „СЛ Таково“ и изградњу туристичког центра са пратећим спортским садржајима на локацији Дражин До-Волујац.

skupstina-grada-maj-naslovna
Томо Бокић, представник „СЛ Такова“ је захвалио градској администрацији што се писмо намјере одмах уврстило у дневни ред.
Он је објаснио да је „СЛ Таково“ у фази оснивања предузећа са основним капиталом од 20 милилона КМ, у коме ће учествовати све њихове фабрике у РС и региону.

„Комплекс ће се простирати на 80 хектара. Пројекат би требао да буде реализован до краја 2018. године и то кроз двије фазе. Прва фаза, која има дјелимичну пројектну документацију, обухватаће изградњу аква парка и спортских садржаја – терена за кошарку, фудбал и затвореног олимпијског базена. Ова фаза требала би да буде завршена до почетка туристичке сезоне 2016. године, у другој фази градиће се хотелско-смјештајни капацитети“, навео је Бокић.
Градоначелник Требиња, који је предложио да се одлука уврсти дневни ред скупштинског засједања, навео је да је град Требиње створило основне услове за највећу инвестицију у посљедњих 70 година, након изградње ХЕТ-а.

Усвојен извјештај о ревизији консолидованог финансијског извјештаја града Требиња
Одборници Скупштине града Требиња, након дуже расправе, на данашњем засједању једногласно су усвојили извјештај о ревизији консолидованог финансијског извјештаја града Требиња за прошлу годину и план активности на отклањању неправилности по овом извјештају.

Тања Ђурић из службе за ревизију РС у уводном излагању рекла је да су у ревизији утврђене одређене неправилности, па је значај износа вриједности земљишта и објеката довео до тога да је за финансијске извјештаје дато негативно ревизорско мишљење, а за поштовање прописа мишљење са резервом.

Слободан Шараба одборник НДП-а сматра да је ревизорском извјештају требало посветити тематску сједницу Скупштине града и да је оваква расправа морала бити много раније, с чим су се сложили опозициони одборници.
„Највећи проблем је што су изношењем нетачних информација у финансијским извјештајима обманути грађани, порески обвезници и одборници“, рекао је одборник СНСД-а Здравко Бутулија.

Опозиција је навела да је непостојање интерне контроле довело до запошљавања без икаквог плана.
Одборници ПДП-а назвали су негативан ревизорски извјештај тендециозним.

„Чињеница је да градска администрација није извршила попис за дио имовине, али је питање да ли су то урадиле друге општине и градови у РС. Попис није започет у предходној локалној власти, а садашња власт ће предузети све активности да се посао око пописа имовине приведе крају у разумном року“, навео је Зоран Анђушић.

Илија Станковић из СДС-а сматра да је интерес свих да се обавља ревизија, али је изнио примједбу на извјештај са резервом, јер по њему извјештај може бити позитиван или негативан.

На данашњој сједници усвојен је извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године.

Према овом извјештају, буџетски приходи су око 9 милиона и 163 хиљаде КМ, док су расходи били око 8 милиона 288 хиљада КМ, па је бруто суфицит око 876 хиљада КМ.
Опозиција је поновила своје раније мишљење да је буџет потрошачки, да се нерационално троши новац и да расту расходи за плате.

Одборници су подржали и извјештај о кориштењу средстава буџетске резерве у првих пола године и извјештај о стању дуга и издатим гаранцијама града Требиња у овом периоду.
Према овој информацији Требиње је кредитно задужено око 8,4 милиона КМ са каматама, а стопа задужења је око 7 одсто.

На данашњем засједању Скупштине града прихваћена је и информација о основним показатељима финансијског пословања привреде Требиња у прошлој години.
Одборници СНСД-а предложили су да одјељење за привреду и друштвене дјетности до краја 2015. године изради информацију о проблемима требињске привреде и припреми мјере и активности за њихово превазилажење, што је одбачено.

Након што је на захтјев клуба одборника СДС-а тачка дневног реда о приједлозима комисије за избор и именовање пребачена са посљедње на трећу, без дискусије је усвојена одлука о разрјешењу Пера Јелачића, начелника одјељења за инспекцијске и послове комуналне полиције.

Како је наведно, Јелачић је поднио неопозиву оставку на ту функцију, а на његово мјесто именован је Дејан Ковач.

Одборници су прихватили и акциони план превенције малољетничког преступништва и борбе против корупције, као и информације о раду правосудних институција у Требињу.
Усвојена је и информација о стању јавног реда и мира, криминалитета и безбједности саобраћаја у Требињу у првих пет мјесеци ове године.

На данашњем засједању одлучено је да град учествује у куповини станова за трајно стамбено збрињавање породица погинулих бораца Радослава Милетића и Данила Шкора.

У куповини два двособна стана град ће учестововати са 20 одсто од тржишне вриједности објеката, док ће остатак финансирати Министарство рада и борачко инвалидске заштите РС.
Расправу у скупштинским клупама изазвало је питање да ли младенци требају плаћати накнаде градској администрацији приликом вјенчања.

Према измјени одлуке о градским административним таксама, која је усвојена гласовима скупштинске већине, вјенчање у просторијама матичне службе и убудуће ће бити бесплатно, док ће се вјенчања које обављају матичари изван просторија матичне службе плаћати 100 КМ.

Није прихваћен амандман НДП-а у коме је затражено да Требиње буде једина општина у окружењу гдје нема накнада за вјеначање, а у циљу стимулација склапања бракова, с чим су се сложили и одборници опозиције.

На данашњој сједници са функције в.д. директора Требиње стана разрјешен је Младен Ђурић, а на његово мјесто именован је Душко Роган.
Међу одборничким питањима била су и питања опозиције о неодржавању сједнице града Требиња од краја маја, као и о куповини новог аутомобила за потребе градске управе.

Извор: Радио Требиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар