Априлски рачуни за струју биће скупљи за девет одсто!

  • Априлски рачуни за струју могли би да буду виши за девет посто, јер су на адресу Регулаторне комисије већ стигли захтијеви за поскупљење из свих десет електроенергетских предузећа, а о њима ће се расправљати почетком идуће недјеље.

Capture

Извор: Атв

“Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске је тренутно у фази прегледања захтијева и планирано је да уторак 24. марта 2015. године буде одржана редовна сјеница на којој ће се разматрати приједлог одлуке о провођењу тарифног поступка”, изјавила Јелена Пртило, портпарол Регулаторне комисије за енергетику РС.

Одлука о поскупљењу грађанима ће бити саопштена у сриједу, а са нестрпљењем је ишчекују и у електроенергетском сектору. Производна цијена је кажу доста порасла, па се надају да ће Регулатор испоштовати њихове захтијеве. А свако предузеће навело је своје разлоге за поскупљење и затражило различите проценте повећања цијене. Најмање проблема имају у Хидроелектрани Бочац и Електрохерцеговини, па су њихови захтијеви симболични.

С друге стране термоелектране су биле принуђене да од Регулаторне агенције траже подизање цијене за више од десет посто, јер је експлоататација угља и одржавање погона доста скупље него раније.

“Тако да смо били принуђени да тражимо кроз овај захтијев повећање цијене на прагу Термоелектране за 14.6 посто у односу на садашњу цијену која је 6.93″, каже Боривоје Вујичић, извршни директор за производњу РИТЕ Гацко.

АТВ незванично сазнаје да су чланови Комисије за сада најближи одлуци за повећање од девет посто, а грађани кажу и то је много.

Индустријска цијeна струје ће за сада остати непромијењена јер захтијева за повећање још увијек нема. Стигло је само оно од занатлија и привредника – али они траже нижу цијену електричне енергије. Како сада ствари стоје за то су шансе јако мале.

Погледајте прилог из Централних АТВ вијести!

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар