Удружење Требињаца даровало књиге библиотеци „Јован Дучић“ у Барајеву

  • Удружење Требињаца из Београда поклонило је данас библиотеци „Јован Дучић“ у Барајеву неколико примерака књиге „Дипломатски списи Јована Дучића”, и “Анексија БиХ и српско питање” које су штампане у издању овог друштва

01

Домаћини и гости: Владан Николић, Душица Гаковић, Божидар М. Гоговац, Виолета Младеновић и Миливоје Миша Рупић (Фото: Слободна Херцеговина)

Након Андрићграда и Требиња, Удружење Требињаца “Јован Дучић” у Београду наставило је мисију промовисања лика и дела “књаза од пјесника”.
Божидар М. Глоговац и Миливоје Миша Рупић посетили су у име Удружења Требињаца библиотеку у Барајеву и том приликом поклонили по пет примерака књиге „Дипломатски списи Јована Дучића”, и “Анексија БиХ и српско питање” које су штампане у издању овог друштва.

– Мисија нашег Удружења је да популаризује лик и дело најпознатијег Требињца Јована Дучића. Он није био само песник, већ и истакнути српски дипломата и штампањем ових књига желимо да отргнемо од заборава оно што је обележило његову изузетну дипломатску каријеру – рекао је Миливоје Рупић уручујући поред књига и промотивни материјал Удружења Требињаца у Београду.

Домаћини су убрзо пронашли и давно штампано прво издање књиге које се могло наћи на полицама ове библиотеке, али су се веома обрадовали новом допуњеном издању.

У времену у коме живимо, а у коме су посебно погођена три стуба овог друштва: образовање, култура и здравство, веома смо се обрадовали поклонима и пажњи коју сте указали и овом посетом – рекао је у име домаћина Владан Николић, начелник одељења.

Он је рекао да ће поклоњене књиге осим у Барајеву и Вранићу бити распоређене и у библиотеку “Лаза Костић” на Чукарици, “Миодраг Булатовић” у Раковици и “Ђура Јакшић” у Железнику.

Душица Гаковић је госте упознала са активностима ове библиотеке која је сходно времену и штедњи ограничена, али која је по свом богатству и обиму наслова које има у понуди понос општине Барајево.

Библиотека броји 55.000 књига и 3.500 чланова

Библиотека у Барајеву од 1991. године носи име „Јован Дучић“ и послује као организациона јединица Библиотеке Града Београда. Поред централног оделења у Барајеву, постоји и огранак библиотеке у Вранићу. Библиотека располаже са 55.000 књига и укупно броји 3.500 чланова. Изузетно је добро опремљена најновијим насловима. Поред основне делатности, библиотека се бави културно-информативном делатношћу, као што су књижевни сусрети, предавања, промоције и изложбе.
У Барајеву ради и књижевни клуб “Јован Дучић” који је организатор традиционалног фестивала родољубиве поезије, а клуб је посебно активан у раду са децом.

Виолета Младеновић је представила и огранак ове библиотеке који је обновљен у Вранићу који са великим успехом окупља велики број најмлађих читалаца.
Договорено је да ће приликом наредног такмичарског литерарног конкурса о лику и делу Јована Дучића учествовати и деца из Вранића и Барајева.
Сусрет нових пријатеља закључио је на њему својствен начин легендарни херцеговачки песник Божидар Глоговац.

– Човјек је мјерило свих ствари. Богатство се мјери са два аршина. Први је онај колико има доброте у човјеку, а други је онај колико има пријатеља. Како је књига најбољи човјеков пријатељ, библиотекари спадају међу најбогатије људи.  

У жељи да помогне промовисање библиотеке у Вранићу, Глоговац је овом приликом обећао своје гостовање у првој наредној активности која буде организована.

Како су и сами људи од пера, Божидар М. Глоговац и Миливоје Рупић поклонили су библиотеци и своје књиге поезије.

Извор: Слободна Херцеговина 
Текст и фото: Т. Ћоровић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар