ЕКСКЛУЗИВНО: Одржано пето Невесињско сијело у Београду (ВИДЕО)

  • Традиционално саборовање Невесињаца, коме је присуствовало око 400 гостију, одржано је синоћ у Сава Центру, у организацији Удружења Невесињаца у Београду.

IMG_6999

Украсиле скуп: Ученице музичке школе “Мокрањац” из Београда

 

текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина
Видео: Божо Голијанин

Невесињци су се по пети пут окупили на традиционалном Невесињском сијелу, а међу гостима су били начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић са сарадницима, председник општине Вождовац Александар Савић, председник Коалиције удружења избеглица и пријатељ Херцеговаца Миодраг Линта.

IMG_71001

Два Невесињца воде своје општине: Момчило Шиљеговић, начелник општине Невесиње и Александар Савић, председник општине Вождовац

IMG_7171

Братска сарадња: Миодраг Линта и Момчило Шиљеговић

Међу гостима су се поред ратног команданта Невесињске бригаде Новице Гушића нашли и представници Удружења Срба из Херцеговине и њихових потомака у Војводини Ђорђо Радојичић, Јованка Иванишевић и увек насмејани Пејо Бајчетић, председник Удружења Херцеговаца, потомака и пријатеља Херцеговине у Средњем Банату, Урош Милојевић, председник Удружења Херцеговаца у Вршцу, Божо Пашајлић, представници Клуба Гачана председник Светозар Црногорац, Слободан Драшковић и Дејан Мастиловић, Јован Шиповац председник Удружења “Шиповаца”.

IMG_7044

Сви смо ми Пејина деца: Пејо Бајчетић. Зоран Пејановић и Јованка Иванишевић

Председници завичајних удружења: Урош Милојевић из Зрењанина и Светозар Црногорац испред Клуба Гачана
Прота Милован Глоговац је благословио скуп и пренео поздраве владике Григорија, који је ове године због бројних обавеза био спречен да присуствује скупу.

IMG_7026

Духовне поуке: Прота Милован Глоговац подсетио присутне на Часни пост

Сијело је почело песмом Јелене Грубачић, након чега је домаћин Сијела Зоран Пејановић поздравио окупљене госте. На врло емотиван начин окупљеним земљацима су се обратили начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић и председник општине Вождовац Александар Савић.

IMG_6913

Још један час историје: Славко Алексић

IMG_6931

У улози Степе Степановића: Лепомир Ивковић

IMG_6924

Дочарао легендарног војводу Мишића: Бошко Пулетић

Емотивна изведба “Плаве гробнице”: Ивана Жигон

Емотивна изведба “Плаве гробнице”: Ивана Жигон

У програмском делу који се тематски бавио Првим светским ратом учествовали су: гуслар Славко Алексић изводећи део песме “Сарајевски атентат”, глумци Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић са фрагментом из представе „Време части и поноса“, по књизи „Живот преточен у памћење“, а посебан печат програмском делу дала је глумица Ивана Жигон рецитирајући стихове “Плаве гробнице” Милутина Бојића.

IMG_6968

Шта је писао Арчибалд Рајс: Небојша Глоговац (ФОТО: ТРИФКО ЋОРОВИЋ)

 

Глумац Небојша Глоговац је прочитао писмо Арчибалда Рајса упућено војводи Живојину Мишићу.

IMG_6998

Ученице музичке школе “Мокрањац” из Београда

Мушка певачка група из Невесиња и музичка школа “Мокрањац” из Београда представиле су се народним песмама и играма из Невесиња.

Мајстор на диплама: Војин Радојичић

Мајстор на диплама: Војин Радојичић

Тачку на диплама извео је Војин Радојичић.

IMG_7106

Ћетири сата ћамим ћекајући….Жељко Нинчић

IMG_7122

Надахнути тандем: Афористичар Митар Ђерић – Лаки и водитељ Миливоје Бештић

А госте су хумором забавили глумац Жељко Нинчић и афористичар Митар Ђерић – Лаки, после чега је одржано такмичење “Покажи шта знаш” на коме је победила Јелена Грубачић, док је друго место освојила група Радојичићи, а треће рецитатор Милан Гутић, неизоставан део херцеговачких сијела са својом “Рајском водом”.

IMG_7162

Показала шта зна: Јелена Грубачић

Најмлађи члан на скупу био је већ искусни сијелџија четверогодишњи Душан Чабрило коме је ово било треће сијело.

IMG_7178

Најмлађи гост: Душан Чабрило са баком

Уз богату томболу, за добро расположење гостију до ситних сати побринули су се оркестар “Анђин сан” и Јелена Грубачић, а програм је по традицији на себи својствен начин водио Миливоје Бештић.

Поред бине су биле постављене и фасцинантне слике на камену, инспирисане Херцеговином, рад изузетне новосадске сликарке Биљане Ристић чије радове можете наћи овде.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар