„Милан Ненадић је пјесник личног и колективног ужаса, који забада перо у чвориште бола, пјесник који лако налази рану на човјеку и човјечанству, а нарочито на свом народу – и ту рану претвара у пјесничку читанку“.

Ово је, између осталог, наведено у образложењу жирија за додјелу Дучићеве награде, које је уочи свечаног уручења прочитао проф. др Јован Делић.

У бесједи о Дучићу – која по традицији припада новом лауреату – пјесник Милан Ненадић казао је да је Дучић „пјеснички обелиск и бјелокост изглачана у српском језику, каквих монумената је мало и у поезији већих народа“.

„По свом исконском осјећању за матерњи језик и по љубави и вјери у српство – Дучић се тешко може досегнути… Тешко је досегнути Дукину једноставност, мисаону дубину, љепоту пјесничке слике, рафиновану строгоћу музике“, казао је Ненадић.

Награђен посебним аплаузом: Бранко Тупањац, ктитор Херцеговачке Грачанице

Уручујући награду градоначелник Требиња Мирко Ћурић казао је да се „Дучићева награда додјељује не само пјесницима епохе, већ и пјесницима осуђеним на трајање“, те да су „у случају Милана Ненадића и његовог дјела ту пресуду читаоци одавно донијели“.

Ћурић је казао да су овдашњи сусрети у славу Дучића „жариште и највећа инспирација пројекта Требиње – град културе“.

„Дучићевим донацијама и његовим идејама град је заиста одавно почео да се обликује – као град у коме ће култура бити третирана изнад наших стандарда и навика“, напоменуо је Ћурић.

Помоћник министра за културу у Влади РС Тања Ђаковић казала је да Дучић несумњиво припада великанима који су највише задужили нашу културу, што и ресорно министарство обавезује да пружи пуну подршку овој манифестацији, с циљем промоције његовог литерарног опуса, али и подстицања на књижевно стваралаштво оних који знају да стварају пером.

„Управо у томе и јесте наша улога – да омогућимо да тај умјетнички, креативни потенцијал буде представљен у европским и свјетским књижевним токовима“, истакла је Ђаковић.

У културно-умјетничком програму академије наступили су хор „Србадија“ из Бијељине, драмски умјетници Биљана Ђуровић и Небојша Кундачина, примадона и првак Опере Народног позоришта Београд Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић, уз клавирску пратњу Невене Живковић, извођач традиционалне музике Бојана Николић, инструменталисти на гитари Исидора Миливојевић и клавиру Марко Ковач, те дует Божидар Вучур и Марија Нинковић.

РАДЕ САВИЋ / РАДИО ТРЕБИЊЕ