ЦИН-у уручена новинарска награда „Срђан Алексић“

  • Центру за истраживачко новинарство /ЦИН/ из Сарајева вечерас је у Добоју додијељена овогодишња новинарска награда „Срђан Алексић“, за професионалност и истраживачки приступ темама, те конкретном указивању на аномалије у БиХ.

Srn2015-9-21_2052680_1
Прву награду „Срђан Алексић“ главној и одговорној уредници ЦИН-а Ренати Радић Драгић уручио је прошлогодишњи добитник Драган Бурсаћ, колумниста портала „Бука“.
Драгићева је рекла да је ЦИН за овогодишњу награду предложен од Центра за животну средину из Бањалуке за три приче из енергетског сектора.
Друга награда припала је новинару дневног листа „Прес Република Српска“ из Бањалуке Миловану Матићу, а трећа новинарки Радија „Слободна Европа“ Маји Николић.
Данашњој свечаности, осим бројних гостију, присуствовао је градоначелник Добоја Обрен Петровић, начелник општине Маглај Мехмед Мустабашић и начелник општине Добој Југ Јасминка Бегић.
Новинарску награду „Срђан Алексић“ додјељује Мрежа за изградњу мира уз подршку УСАИД-овог пројекта „Повјерење, разумијевање, одговорност за будућност“, који проводи „Католик рилиф сервис“ са партнерима.
Новинарска награда „Срђан Алексић“ додјељује се за професионално и континуирано извјештавање о маргинализованим и рањивим групама у БиХ, о друштву и развоју друштвено одговорног новинарства.
Ове године на конкурс за додјелу награда стигло је укупуно 16 приједлога невладиних организација које су номиновале новинаре и емисије за које су оцијенили да промовишу професионално извјештавање.
До сада је новинарску награду „Срђан Алексић“ добило 19 новинара или медија из БиХ.
Новинарску награду „Срђан Алексић“ установили су 2010. године невладине организације Хелсиншки парламент грађана Бањалука, Фондација „Цуре“ из Сарајева и Удружење младих новинара Републике Српске, а награда је 2013. године прешла у власништво Мреже за изградњу мира БиХ.
Спонзор награде је компанија „М:тел“.

ИЗВОР: Херцег ТВ / СРНА 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар