Требињац Аљоша Славић: Љубав према Богу одвела ме је до Богојављенског крста!

  • Деветнаестогодишњи Аљоша Славић из Требиња овогодишњи је побједник пливања за часни крст у ријеци Требишњици. Ово је Аљошин шести пут да плива за часни крст, али први пут је побједио.

plivanje-6 (2)
„Воља и љубав према Богу и такмичењу, очување традиције су ме понукали на пливање за часни крст. Најхладнија година до сада и најтежа али ни мало ми није жао. Нисам отишао на испит из математике данас, одлучио сам да останем и да пливам“, истакао је Славић.

plivanje-7
Међу 35 пливача, колико их је било ове године на Богојављенском пливању у Требињу био је и петнаестогодишњи Урош Гојковић који је рекао да су му бранили да овако млад плива у хладној води, али ништа га није могло спријечити.

plivanje-3
„Нисам дошао посљедњи, али није ми ни било важно да ли ћу побједити, само да учествујем“, рекао је храбри Гојковић.
Kрст је у Требишњицу и ове године спустио је епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије, након симболичног водокрштења ријеке, на обали испод Хотела “Леотар”, прије кога је у Саборном храму Светог преображења Господњег служена Света архијерејска литургија, одакле се више стотина вјерника, заједно са монаштвом, у литији која се кретала главним градским улицама, упутило на обале ријеке.

plivanje-2
Владика Григорије је у бесједи истакао да бити хришћанин значи бити биће испуњено Духом Светим.
„То значи бити биће испуњено радошћу живота, смислом и снагом. Зато данас када кажемо „Бог се јави“ треба да отворимо своја срца, да се прије свега Бог њима јави. А онда када се то догоди, а неминовно се догађа да када отворимо и врата и прозоре свог бића, он бива са нама и у нама. Такав дар, најдрагоцјенији је који можемо добити треба да дјелимо са својим ближњима.

plivanje-1

То значи најмање да не пролазимо поред другог човјека као поред камена, а ни поред камена да не пролазимо као поред нечег што није Божије творење, да поред цвијећа и свега не пролазимо као да није дат од живога Бога“, рекао је владика Григорије.

Извор: Радио Требиње / С.П- Д.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар