Слободна Херцеговина » ГОЈКО ЂОГО ЗА СХ: Дучићева реч је отесан камен у песничкој зиданици!

ГОЈКО ЂОГО ЗА СХ: Дучићева реч је отесан камен у песничкој зиданици!

  • Песника Гојка Ђого обрадовала вест да је добитник Дучићеве награде

djogo ducic

– Чему би се песник могао више обрадовати, ако не вести да је добитник награде, поред Његоша, нашег највећег песника – рекао је чувени пјесник у телефонском разговору за портал Слободна Херцеговина.

– Од како читам и пишем стихове, још од ђачких дана, дивим се Дучићевом транспоновању реалности у песничке слике. Његова моћ да своја осећања и поимања света изрази песничким језиком у коме су, на суптилан начин амалгамирани најдубљи одјеци српске традиције и трагови модерне европске културе, без премца је у нашој поезији. Свака његова реч је отесан камен узидан у песничку зиданицу, а свако осећање процеђено на духовном цедилу.

Ђого је наставио веома надахнуто да прича о “кнезу пјесника”.
– Код Дучића нема приземљења, он се на својим “Крилима” уздиже у висине и само рубовима пераја дотиче оно што је ефемерно у животу и свету. Чврсто се држи своје духовне вертикале од раних “Јабланова” до песама Богу, Смрти или Жени.
Он се рве са принципима и начелима, са крајње судбинским питањима и онда кад пева о дрхтајима свог срца или о љубави. Уопштава и универзализује и своје лично искуство, своје ране и позне јаде. А имао их је доста. Иако песник високе културе, никада није заборављао којим језиком говори, коме завичају и племену припада. Његови посљедњи стихови су јауци над удесом свог народа.

Извор: Слободна Херцеговина / Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Напомена: Преузимање и објављивање фотографија и текстова са Слободне Херцеговине дозвољено је,  уз навођење извора и линк,  само порталима који су писани ћирилицом 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина