АКО ЋУТИМО, КАМЕН ЋЕ ПРОГОВОРИТИ: Парастос свим гатачким припадницима ЈВуО на челу са Милорадом Поповићем  

 • БЕОГРАД – 2. АПРИЛ 2016. Завичајно удружење Гачана у Београду, сви они који поштују  жртве и дело ЈВуО, с великом љубављу позива Вас на парастос Милораду Поповићу, попу Радојици Перишићу, Благоју Тепавчевићу, Mарку Лојовићу, Видаку Ковачевићу и читавој плејади  гатачких витезова и јунака, припадника ЈВуО,  изгинулих на знаним и незнаним мјестима, највише на Лијевчу пољу,  у суботу  02.04.2016 у 10,00 часова у цркви Светог Саве на Врачару.

moilitva_slovo_za_gatacke_vitezove

 

За неколико дана навршиће се седамдесет и једна година  од трагичног догађаја на Лијевчу пољу  на коме је пострадао цвијет гатачке омладине, заједно са легендарним командантом Невесињског корпуса  капетаном Милорадом Поповићем и његовим најближим сарадницима.

Завичајно удружење Гачана у Београду, сви они који поштују  жртве и дело ЈВуО, с великом љубављу и пијететом позива све честите и добронамерне људе на парастос Милораду Поповићу, попу Радојици Перишићу, Благоју Тепавчевићу, Mарку Лојовићу, Видаку Ковачевићу  и читавој плејади  гатачких витезова и јунака, припадника ЈВуО,  изгинулих на знаним и незнаним мјестима, највише на Лијевчу пољу,  у суботу  02.04.2016 у 10,00 часова у цркви Светог Саве на Врачару.

После парастоса биће одржан у Парохијском дому Светог Саве у 11,00 часова историјски осврт о трагичном путу ЈВуО од Херцеговине до Лијевча поља и касније до Словеније или Гацка.

Не смијемо дозволити  да изблиједи сјећање на Милорада Поповића, капетана Краљеве Гарде, комаданта Невесињског корпуса, носиоца највећих војничких одликовања: Бијелог орла са мачевима и ордена Карађорђеве звезде.

O јунаштву, неустрашивости, племенитости и родољубивости Милорада Поповића испјеване су многе пјесме и самим тим је ушао у легенду:

Одјекује поклик и команда,
Поповића славног Милорада:
„Напред браћо док нас је једнога
за слободу и за краља свога,
смрт презрите не бојте се рана
то је увјек било код Гачана“!

На најузвишенијем мјесту у српској престоници, уз храм Светог Саве, овај парастос је наш генерацијски дуг према претцима и представља позив за јачање наше слоге и међусобног разумијевања. Јединство се вазда јачало и градило само кроз истину. А прави суд  ће донети историја или како српски геније П.П.Његош написа ,,Покољења дјела суде, шта је чије дају свима“.

Парастос српским витезовима под командом дичног  Милорада Поповића је израз поноса и наше моралне савјести и представља даљи подстрек за боље разумијевање овог покрета, са истинском жељом да се српска историја  прилагоди истини, бар у делу који се односи на на два антифашистичка покрета.

Најмање што можемо да учинимо  је да наше потомке научимо да буду поносни на славне претке.

Удружење Гачана, позива Гачане и све добронамерне људе којима је на срцу покрет ЈВуО , да се у миру и тишини придруже парастосу трагичним српским јунацима и слободарима, без обзира што их је пристрасна историографија негативно окарактерисала, иако су били искрени и доследни чувари српског рода.

Дођите да упалимо свијеће и да се у миру помолимо за њихове душе и незнане гробове!

Завичајно удружење ,,Клуб Гачана у Београду“
       Предсједник
Светозар Црногорац

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. Херцеговина РС Reply

  Иде војска од границе
  одред попа Радојице
  и од Гацка дична гарда
  Поповића Милорада.
  Поповићу Милораде
  у теби су наше наде
  ти си вођа четницима
  а и дика свим Србима.

Оставите коментар