ЛУКА ПЕТРОВИЋ: Завршетком тунела „Фатничко поље“ обезбјеђују се услови за градњу ХЕ Билећа

  • У току су радови на изградњи бетонске облоге тунела „Фатничко поље, акумулација Билећа“. Дужина тунела је 15,5 километара, од тога је у претходним фазама урађено шест киломaтера, а у овој, трећој фази, израђује се 9.500 метара облоге.

Генерални директор Електропривреде РС Лука Петровић и генерални директор „Хидроелектарана на Требишњици“ Гордан Мишељић са сарадницима су данас обишли радове на овом тунелу.
„Тунел Фатничко поље акумулација Билећа је главни преводник вода Горњих у Доње хоризоната и главни деривациони тунел за Хидроелектрану Билећа. Поред израде облоге радићемо ињектирање изведене бетонске облоге, демонтаже постављених шина у претходним фазама и остале припремне радове“, каже руководилац инвестиција Хидроелектрана на Требишњици Данило Илић.
Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да су данас дошли у Билећу да обиђу највеће градилиште ХЕТ-а који је од свог оснивања у највећим инвестицијама.
„Ради се Хидроелектрана Дабар и до сада све финансије су обезбијеђене из властитих средстава, што је око 120 милиона КМ, а укупна вриједност Дабра је 660 милиона марака. Друга важна инвестиција је обезбијеђивање бржег превођења вода слива Фатничког поља и сутра Хидроелектране Дабар кроз овај већ ископани тунел Фатничко поље. Да би се исфинансирао овај пројекат Хидроелектарне су морале узети кредитни аранжман од 28 милиона КМ, а остатак је обезбијеђен из властитих средстава“, рекао је Петровић.
Петровић је рекао и да се овим обезбјеђују услови да се изгради Хидроелектрана Билећа снаге 30 MW, те да ће када се заврши ова облога тунела моћи увести извођача радова за Хидроелектрану Билећа.
„Сигуран сам да ћемо изградњом овог тунела наћи финансијера и извођача радова на Хидроелектрани Билећа и самим тим и нове финансије у буџету Билеће што ће помоћи грађане ове општине. Ова екипа задњих десетак година ангажовала се на дуго замишљеном пројекту Горњи хоризонти “, рекао је Петровић.
Тунел је физички пробијен 2006. године и у том моменту је била уграђена хидро- машинска опрема и 20% тунела било је бетонирано.
„Тунел је дугачак 15.640 метара са неким свјетлим отвором од 7 метара. Као и сваки хидротехнички објекат да би на свом крају имао хидроелектрану мора бити бетониран. У овом моменту нисмо имали могућност да одложимо ову инвестицију због изградње Хидроелектране Дабар и одлучили смо се на овај корак. Сваки необложен тунел, па и овај има одређене губитке у води, а сваки кубик воде за ХЕТ значи новац. Поред тога што ћемо брже превести воду, сачуваћемо и одређене кубике воде“, каже директор Хидроелектрана на Требишњици Гордан Мишељић.
Извођач радова је д.о.о. Херцградња из Билеће, што је веома важно сматра Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.
„Врло је важно што ће ово предузеће имати референце и за друге послове знајући да имамо много озбиљних послова, а да смо остали без кадрова који могу да раде овако опсежне послове. Могу да кажем да смо обилазећи нападно мјесто у Подтухору на тунелу могли видјети можда једне од најтежих услова за рад у Републици Српској, јер се ради у влажној средини, постоји могућност осипања и тешко је извршити бетонирање“, каже Петровић.
Петровић је рекао и да извођач радова води рачуна о свим мјерама заштите, те да је врло важно да се новац који се улаже остаје у Републици Српској. Динамиком извођења радова задовољан је и директор Херцградње Ђорђе Вујовић.
„За нас је ово веома важан и велики, али и комплексан пројекат што је за наше инжењере посебан изазов. Чињеница да ће се током изградње пројекта проводити вода из Дабра у Билећко језеро представља велики изазов за нас. Ми радимо по плану, радимо на три нападна мјеста и до сада се посао обавља како је предвиђено и ми се надамо да ћемо успјети завршити у планираних 1000 радних дана“, каже директор Херцградње Ђорђе Вујовић.
Завршетком треће фазе бетонске облоге стичу се услови и за изградњу преосталих објеката ХЕ Билећа.
РАДИО БИЛЕЋА
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар