Гачани опет писали Додику: Предсједниче, зар није срамота да наши гости спавају у Никшићу?

  • БРУКА! На свега пет дана пред отварање 17. Ћоровићевих сусрета Гацко нема гдје да смјести велики број гостију. Тако ће бројни истакнути научни радници из Русије, Аустрије, Грчке, Србије бити принуђени да преноће у некој од околних општина. 

 

 

gacko 02

ДОБРОДОДОШЛИ ДРАГИ ГОСТИ! На кафу можете у Билећу, на ручак у Требиње, а спаваћете у Никшићу…

Након што није добио одговор ни мјесец дана након првог писма Светозар Црногорац, предсједник Клуба Гачана и потпредсједник Координационог одбора свих херцеговачких удружења у Србији упутио је нови апел предсједнику Милораду Додику и премијерки Жељки Цвијановић са жељом да се издигну изнад ситних партијских интереса и ријеше проблем који нарушава углед Гацка и цијеле Херцеговине.

Редакција Слободне Херцеговина дошла је у посјед писма које је Светозар Црногорац испред Клуба Гачана упутио предсједнику РС Милораду Додику, предсједници Владе  Жељки Цвијановић и министру финансија Жељку Тегелтији. Писмо преносимо у цијелости.

svetozar

Светозар Црногорац у Скупштини Србије недавно је предводио делегацију херцеговачких удружења у Србији

Поштовани господине Предсједниче,

Прошло је више од мјесец дана од мог писма или молбе упућене Вама и Влади Републике Српске да се нађе неко решење и да два предузећа у Гацку „Угоститељство и туризам“ и „Планинско добро“ коначно почну да раде.

Оба су затворена због старог износа неплаћеног пореза, иако дуг није био тако велики, а исти су били почели да га отплаћују. Интересантно је да већи порески дужници у Херцеговини нису затворени, што је прилично симптоматично и даје повод за различите коментаре.

Очигледно је да моја молба није услишена а нисам ни добио било какав  одговор.

Проблем нефункционисања предузећа „Угоститељство и туризам“ је утолико већи што се у Гацку и у периоду 17- 20.09.2015. године одржава међународни научни скуп историчара „Ћоровићеви сусрети-2015“, седамнаести по реду, који организује одбор СПКД Просвјета Гацко заједно са општином и нашим удружењем. Доћи ће у Гацко више истакнутих историчара и писаца из Русије, Аустрије и Грчке, а наравно и више угледних, научних и културних личности из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

corovicevi susreti

У прилогу Вам достављам Програм рада научног скупа историчара који се одржава у Гацку из ког се може јасно видети веома висок ниво сусрета, као и респектабилан ниво учесника овог  међународног скупа.

У Билећи се у сарадњи са СПКД Просвјета Билећа  истовремено одржава скуп прозних писаца. Иначе, ова два одбора Просвјете у последњих седамаест
година савршено сарађују.

Таква манифестација је јединствена у Европи и бави се круцијалним питањима српских проблема кроз њену тешку и бурну историју. Биће права брука и срамота да људи тог нивоа свако вече иду на спавање у Билећу или Никшић, како је иначе рађено прошле године.

Овогодишња тема Научног скупа историчара је „Херцеговачки устанак и велика Источна криза“.

Признаћете да је тема од капиталног значаја, јер се ради о анализи сламања турске империје у Босни и Херцеговини, посматрано из различитих аспеката. Прошлогодишња тема је била „Сарајевски атентат – 1914“ и предупредила је разне фалсификате и погрешна тумачења на ту тему, обзиром да се сваке године издаје веома тражен Зборник радова.

Још једном Вас најљубазније молим да Влада Републике Српске предузме мере које су потребне и да ова два предузећа коначно, после више од годину дана почну да раде. Радници су у агонији, а вриједна имовина пропада (зграде постају руина) и сваког дана се штета повећава.

Издигните се изнад партијских интереса, јер је све у животу пролазно па и власт.

gacko g

Светозар Црногорац: Гачани ће сигурно знати да цијене ваше поступке!

Гацко то ничим не  заслужује, а било би лијепо да пружите руку гатачком народу који је врло поносан и стабилан, горштачког кова и става, који лако не мијења мишљење, али ће сигурно знати да цијени Ваше поступке, које направите за добробит свих њих, пре свега ради младих генерација, а посебно оних који планирају да остану, живе и раде на својој родној груи, а таквих у Гацку има доста.

Искрено се надамо да ћете молбу услишити и предузети шта је потребно.

Увјерени смо да то Ви можете и хоћете. Немојте нас терати на оно што најмање желимо, да тражимо помоћ од Владе Републике Србије да изврши редукцију
сарадње са Републиком Српском док се проблем не ријеши. Уверени смо да разумијете муку у којој  се нашла једна поносна општина са преко сто радника и исто толико њихових породица из два наведена предузећа и да ћете на прави начин схватити и уважити нашу молбу.

Очекујући добре вијести из наше  Републике Српске пријатељски Вас  поздрављам,

Београд, 11.09.2015.г.

Завичајно удружење
Клуб Гачана у  Београду

Председник
Црногорац Светозар

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар