5. ЈАНУАР – ДАН ОДЛУКЕ: Милановић и Грабар Китаровић у другом кругу за избор предсједника Хрватске

  • Кандидат Социјалдемократске партије (СДП) и бивши премијер владе левог центра Зоран Милановић и актуелна председница, кандидаткиња Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Колинда Грабар-Китаровић улазе у други круг председничких избора, 5. јануара, показују најновији резутати Државне изборне комисије (ДИП).

По првим незваничним резултатима Зоран Милановић добио је 29,57%, Колинда Грабар-Китаровић 26,65%, Мирослав Шкоро 24,42%, Мислав Колакушић 5,87%, Дарио Јуричан 4,61%, Далија Орешковић 2,89%, Иван Пернар 2,31%, Катарина Пеовић 1,12%, Дејан Ковач 0,95%, Анто Ђапић 0,21% и Недјељко Бабић 0,15%.

Милановић је освојио највише гласова у три највећа хрватска града – Загребу, Сплиту и Ријеци, док је Шкоро освојио највише гласова у Осијеку. На председничким изборима учествовало је укупно 11 кандидата.

Представници СДП очекују да ће Милановић победити у другом кругу и оцењују да су грађани већ у првом кругу изабрали смер којим жели да се крене у 2020.

С друге стране, ХДЗ-овци верују да ће они који су гласали за Шкору у другом кругу свој глас дати њиховој кандидаткињи и да ће она уверљиво победити.

Кандидат Социјалдемократске партије за председника Хрватске и бивши премијер Зоран Милановић изјавио је вечерас да иде у други круг избора, али у цивилизовану изборну утакмицу, а не у рат, јер су ратови готови.

У говору пред присталицама у његовом изборном штабу, Милановић је рекао да жели да Хрватска постане солидарна заједница свих грађана који у њој живе.

„Свих који су можда различити, али једнаки. Желим земљу једнаких“, казао је Милановић.

Он је навео да у другом кругу иде у „спортску утакмицу“.

„Нека бољи победи, верујем да сам тај бољи ја“, рекао је бивши премијер владе левог центра који је реалтивни победник данашњих председничих избора у Хрватској.

Милановић је позвао све грађане да му дају глас у другом кругу, односно „мали комад вере без којег не постоји“ и додао да се у Хрватској у којој је он председник нико неће осећати као градјанин другог реда.

„Када будем председник, престаје свака моја лојалност према свему другом осим према хрватском Уставу. То је моја држава, али држава нисам ја“, казао је Милановић.

Актуелна председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, кандидаткиња Хрватске демократске заједнице, све који нису гласали за њу у првом кругу позвала је да је подрже у другом.

„Ово је била битка десет на једну, а имала сам и јаког кандидата на свом политичком спектру, за разлику од Зорана Милановића. Сада се сви морамо скупити и идемо у победу“, рекла је Грабар-Китаровић у свом изборном штабу, прекидана скандирањем „Победа, победа“ и „Хрватска, Хрватска“.

Она је оценила да је „заједништво било кључ успеха у рату“ и да је оно „кључ успеха и у миру“.

„Тражим ваше поверење и глас у другом кругу. Позивам све вас од Славоније до Далмације да изађете на изборе и да у другом кругу дате глас за бољу Хрватску“, казала је председница Хрватске пред својим присталицама у Загребу.

Кандидат деснице, певач Мирослав Шкоро изјавио је вечерас да су председнички избори били референдум на којем је две трећине бирача показало да није задовољно актуелном влашћу.

„Наш слоган да ћемо вратити Хрватску народу неће умрети вечерас, он ће живети и даље“, рекао је Шкоро у свом изборном штабу и најавио да ће учествовати на парламентраним изборима идуће године.

Према подацима Државне изборне комисије, на основу обрађених 99,53 одсто бирачких места, Милановић и Грабар-Китаровић ушли су у други круг избора који ће бити одржан 5. јануара.

Милановић је освојио 29,55 одсто, а Грабар-Китаровић 26,65 одсто. Шкоро је трећи с 24,43 одсто.

Значајнији број гласова освојили су и независни кандидати, европарламентарац Мислав Колакушић који је добио 5,87 одсто и режисер Дарио Јуричан – 4,61 одсто.

АГ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар