ЂОКИЋ: Појачати наплату херцеговачким дужницима

  • Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да „Електро-Херцеговина“ мора појачати напоре ради наплате дугова херцеговачких предузећа и установа јер ће та средства бити усмјерена и за инвестиције у сектору енергетике.

 

396014
Након разговора са директором овог предузећа Драганом Савићем у Требињу, Ђокић је изразио задовољство што су у „Електро-Херцеговини“ смањени дистрибутивни губици испод десет одсто, што је и био циљ, те да је проценат наплате добио одређену динамику.

Као једног од великих дужника, Ђокић је навео билећки „Водовод“, истичући да ће и то питање бити рјешавано повољније него раније.

Ђокић каже да ово предузеће има проблем са високонапонским постројењима у погледу повезаности цијеле Херцеговине за шта је надлежно предузеће „Електропренос БиХ“.

„Влада Републике Српске ће од `Електропреноса` захтијевати да се током године у оквиру њиховог плана инвестиција значајан дио средстава усмјери и за побољшање преноса на високом напону на подручју Херцеговине“, рекао је Ђокић.

Он је навео да је на састанку разговарано о наставку спровођења опште оквирне политике у систему предузећа „Електропривреда Републике Српске“ /ЕРС/, која се односи на максималне мјере штедње и рационализације свих облика пословања који могу да утичу на финансијски резултат.

Ђокић је напоменуо да ће за десет до петнаест дана бити потписан уговор о додјели концесије за изградњу Хидроелектране „Бук Бијела“ у организацији ЕРС-а, додајући да се морају спровести још неке административне радње.

Директор „Електро-Херцеговине“ Драган Савић рекао је да је наплата за прва три мјесеца ове године била 101 одсто у односу на прошлу годину, када је просјечна наплата била 99 одсто, док губици на мрежи износе 9,90 одсто, а 2015. године су кумулативно износили 10,31 одсто.

„Ови показатељи говоре да `Електро-Херцеговина` озбиљно приступа плановима зацртаним за 2016. годину и надамо се да ћемо их реализовати уз подршку надлежног министарства“, рекао је Савић.

Он је изразио наду да ће протокол који је претходне године потписан са билећким „Водоводом“ о измирењу дуговања у овој години бити реализован, чиме би „Електро-Херцеговина“ значајно побољшала пословање и остварила квалитетно и континуирано снабдијевање становништва електричном енергијом.

Извор: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар