Ђокић озваничио изградњу вјетроелектране у Невесињу која га је коштала распада партије

  • Двије године након што је предузећу “Гребак” додјељена концесија за изградњу истоимене вјетроелектране у Невесињу, почели су радови на њеној изградњи. Ријеч је о пројекту који је и поред негативног мишљења Правобранилаштва РС од почетка имао подршку министра Петра Ђокића и због којег је жртвовао и сопствену партију, пише портал Капитал

Ријеч је о првом објекту оваког типа у Српској, а у који би према најавама, инвеститори требали да уложе 130 милиона марака. Након накнадног повећања, снага вјетроелектране ће бити 6,6 мегавата, а годишња производња око 180 гигават-часова.

Ђокић је данас у Невесињу поручио како је још прије четири године препознао важност пројекта који може обогатити привреду Републике Српске, те да је био истрајан да се он реализује.

Он је рекао да је било много опструкција овог пројекта, али да је све успјешно превазиђено и да ће од овога пројекта корист имати и инвеститор и енергетски систем Републике Српске, али и општина Невесиње која до сада никада није имало оволику инвестицију.

Када је ријеч о опструкцијама, министар Ђокић је можда мислио на Правобранилаштво Републике Српске које је указало како је уговор о изградњи са концесионаром пун нерегуларности, што га ипак на крају није спријечило да га потпише.

“Република Српска улази у једно ново подручје енергетског развоја, подстичући изградњу енергетских објеката који производе зелену енергију користећи обновљиве изворе енергије“, рекао је Ђокић.

Извршни директор Вјетроелектране “Гребак” Миралем Чампара, а око кога се прије неколико мјесеци подигла велика прашина у јавности, захвалио је општини Невесиње и Министарству енергетике и Влади Републике Срспке који су имали велико разумјевање и професионалан однос према инвеститорима.

“Ради се о великом пројекту. Вјетроелектрана ће бити инсталисане снаге 66 мегавата и имаће годишњу производњу око 180 гигават сати. Појединачно турбине су 6,6 мегавата и најсавременије које се почињу производити у овом моменту и биће их десет“, рекао је Чампара.

Појаснио је како ће бити постављено десет турбина од којих свака може снабдијевати око 4.500 домаћинстава. Овај електро енергетски објекат требао би бити завршен за 24 мјесеца а до краја 2022. године пуштен на мрежу.

Подсјећамо, због наводне улоге директора предузећа Миралема Чампаре у посљедњем рату, дио чланова Социјалистичке партије тражио је оставку Петра Ђокића. Умјесто оставке Ђокић их је искључио из чланства странке, а они су основали нову партију гдје су им се касније придружили и бројни други који нису били задовољни Ђокићевим вођењем Социјалистичке партије.

Како је портал КАПИТАЛ открио у августу прошле године, министар Ђокић је прекршио низ закона како би овом предузећу намјестио вјетроелектрану “Гребак”.

Ђокић је посљедњу услугу Чампари и његовом предузећу направио прије неколико дана када је потписао анекс уговора о концесији за изградњу којим се повећава инсталисана снага вјетроелектране.

“Разлог анексирања уговора у концесији лежи у чињеници што је од времена подношења захтјева за додјелу концесије до данас дошло до технолошког напретка и значајне промјене у производњи вјетротурбина с обзиром на инсталисану снагу и њихову ефикасност, тако да се знатно повећала снага вјетроелектране по једном стубу. Из тог разлога, отворила се могућност повећања инсталисане снаге вјетроелектране, а самим тим и повећања производње електричне енергије на овој локацији, што је веома значајно за Републику Српску, а посебно за локалну заједницу, која ће по том основу, путем концесионе накнаде коју ће плаћати концесионар, имати низ позитивних ефеката”, навели су из ресорног министарства након потписивања анекса уговора.

Од августа прошле године до данас, министар Ђокић се није удостојио да одговори на питања портала КАПИТАЛ и појасни бројне недостатке и незаконитости на које је указивало Правобранилаштво Републике Српске у овом пројекту, због чега је и премијер Српске Радован Вишковић тражио његову смјену, али за то није добио подршку предсједника СНСД-а Милорада Додика.

Дејан Товиловић/Капитал

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар