„Дијалог са материјалом“ у Невесињу: Отворена изложба сликара Драгана Батинића

  • Вечерас је у Градској галерији Невесиња отворена трећа самостална изложба слика „Дијалог са материјалом“ академског сликара Драгана Батинића

8

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Тијана Тркља
Фото: Александар Милидраговић

Батинић је и овога пута на себи својствен и необичан начин увео посјетиоце у своју причу о материјалима. Начин на који је Батинић уклопио стари материјал, поред кога вјероватно већина прође не хајећи одаје утисак живе концепције свијета.

6

Препуна сала Градске галерије у Невесињу најбоље говори колико интересовање је изазвао овај млади умјетник.

Професор требињске Академије ликовних умјетности Веселин Брковић отварајајући ову изложбу изразио је задовољство приказаним радовима, али и великом посјетом.
– Добро је што сте дошли,  јер ми у Херцеговини често не препознајемо вриједности и таленте које имамо, а који најчешће немају праву подршку средине у којој се налазе. 

Осврћучи се на саме радове професор Брковић је истакао:

– Примјећујемо да аутор прихвата модернистичке тенденције са почетка двадесетог вијека и својим посебним приступом пребацује их у савремени тренутак на просторе своје родне Херцеговине и на тај начин освјежава оно што је већ хармонизована ликовна вриједност. Истовремено, даје свој допринос савременим ликовним тенденцијама. Ови радови нису једнозначни, њима се може прићи из више праваца и  као такви остају отворени за нова истраживања и додатна тумачења. 

 

5

Професор Веселин Брковић није крио задовољство радовима свог бившег студента

И сам аутор изложбе био је видно узбуђен пред бројном публиком и није могао да сакрије трему и емоције:

– Ову изложбу посвећујем особама које су ми јако важне. Први је мој отац, који је сада у болници, а који је рођендан славио неки дан уочи Ђурђевдана, а други сестрић који је рођен баш на тај празник. Ово је моја трећа самостална изложба, радови које видите настали су у претходне три године, а највећи дио је настао у Невесињу. Mогу рећи да је ово и најљепши простор у коме сам до сада излагао – рекао је Батинић, прекидан аплаузима публике.

3

 

Описујући саму изложбу аутор је рекао да се њу сачињавају два циклуса.
Први циклус су асамблажи, колажно је руковођен и иде до крајњих консеквенци.То су визије спољашњег свијета које еволуирају у умјетников ликовни језик. Други циклус је настао као жеља за поједностављивањем и минимализацијом рада. Он представља заустављање на одређеним проблемима из првог циклуса и јавља се као последица потребе за продубљењем умјетничког става.

4

Горан Дука и Драгана Матрак обогатили програм

 

Батинић није заборавио да се захвалима својим пријатељима који су му помогли, а посебно се захвалио колегама основне школе ‘’Ристо Пророковић ‘ у Невесињу.

2

ДРАГАН БАТИНИЋ, академски сликар рођен је у Билећи, 1985. године. Дипломирао на Академији ликовних умјетности у Требињу, Одсјек сликарство, код професора Марка Мусовића. Изучавао цртеж и сликарство у класи код доц. Доброслава Мрдака. Поред сликарства бави се и педагошким радом. Ради као наставник ликовне културе у основној школи ‘’Ристо Пророковић ‘’ у Невесињу, а у оквиру Центра ‘’Cambridge’’ води школу цртања и сликања у Невесињу. Ово је његова трећа самостална изложба. Имао је и више колективних изложби. Учесник је неколико ликовних колонија. Члан је Удружења ликовних умјетника Источне Херцеговине.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар