Слободна Херцеговина » „Дијалог са материјалом“ у Невесињу: Отворена изложба сликара Драгана Батинића

„Дијалог са материјалом“ у Невесињу: Отворена изложба сликара Драгана Батинића

  • Вечерас је у Градској галерији Невесиња отворена трећа самостална изложба слика „Дијалог са материјалом“ академског сликара Драгана Батинића

8

Извор: Слободна Херцеговина
Текст: Тијана Тркља
Фото: Александар Милидраговић

Батинић је и овога пута на себи својствен и необичан начин увео посјетиоце у своју причу о материјалима. Начин на који је Батинић уклопио стари материјал, поред кога вјероватно већина прође не хајећи одаје утисак живе концепције свијета.

6

Препуна сала Градске галерије у Невесињу најбоље говори колико интересовање је изазвао овај млади умјетник.

Професор требињске Академије ликовних умјетности Веселин Брковић отварајајући ову изложбу изразио је задовољство приказаним радовима, али и великом посјетом.
– Добро је што сте дошли,  јер ми у Херцеговини често не препознајемо вриједности и таленте које имамо, а који најчешће немају праву подршку средине у којој се налазе. 

Осврћучи се на саме радове професор Брковић је истакао:

– Примјећујемо да аутор прихвата модернистичке тенденције са почетка двадесетог вијека и својим посебним приступом пребацује их у савремени тренутак на просторе своје родне Херцеговине и на тај начин освјежава оно што је већ хармонизована ликовна вриједност. Истовремено, даје свој допринос савременим ликовним тенденцијама. Ови радови нису једнозначни, њима се може прићи из више праваца и  као такви остају отворени за нова истраживања и додатна тумачења. 

 

5

Професор Веселин Брковић није крио задовољство радовима свог бившег студента

И сам аутор изложбе био је видно узбуђен пред бројном публиком и није могао да сакрије трему и емоције:

– Ову изложбу посвећујем особама које су ми јако важне. Први је мој отац, који је сада у болници, а који је рођендан славио неки дан уочи Ђурђевдана, а други сестрић који је рођен баш на тај празник. Ово је моја трећа самостална изложба, радови које видите настали су у претходне три године, а највећи дио је настао у Невесињу. Mогу рећи да је ово и најљепши простор у коме сам до сада излагао – рекао је Батинић, прекидан аплаузима публике.

3

 

Описујући саму изложбу аутор је рекао да се њу сачињавају два циклуса.
Први циклус су асамблажи, колажно је руковођен и иде до крајњих консеквенци.То су визије спољашњег свијета које еволуирају у умјетников ликовни језик. Други циклус је настао као жеља за поједностављивањем и минимализацијом рада. Он представља заустављање на одређеним проблемима из првог циклуса и јавља се као последица потребе за продубљењем умјетничког става.

4

Горан Дука и Драгана Матрак обогатили програм

 

Батинић није заборавио да се захвалима својим пријатељима који су му помогли, а посебно се захвалио колегама основне школе ‘’Ристо Пророковић ‘ у Невесињу.

2

ДРАГАН БАТИНИЋ, академски сликар рођен је у Билећи, 1985. године. Дипломирао на Академији ликовних умјетности у Требињу, Одсјек сликарство, код професора Марка Мусовића. Изучавао цртеж и сликарство у класи код доц. Доброслава Мрдака. Поред сликарства бави се и педагошким радом. Ради као наставник ликовне културе у основној школи ‘’Ристо Пророковић ‘’ у Невесињу, а у оквиру Центра ‘’Cambridge’’ води школу цртања и сликања у Невесињу. Ово је његова трећа самостална изложба. Имао је и више колективних изложби. Учесник је неколико ликовних колонија. Члан је Удружења ликовних умјетника Источне Херцеговине.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина