БЕОГРАД, 3. ОКТОБАР 2019. ГОДИНЕ: Изложба требињског сликара Сава Рупића

  • У Галерији `73 ће у четвртак, 03. октобра 2019. г, са почетком у 19:00 часова, бити свечано отворена самостална изложба слика аутора Сава Рупића.

Рупић је Академију Уметности завршио у Новом Саду, а тренутно ради на Академији ликовних уметности у Требињу.

Иако слика већ дуже од две деценије у својој уметности увек оставља места за нешто истраживачко и нешто ново.

Рупић каже да кроз сликарство настоји да сачува радост и најлепша осећања, а радује га, каже, када његова уметност некога учини срећним. У Галерији `73 изложиће тридесетак радова различитих формата, рађених у техници уље на платну.

Инспиративно полазиште уметник проналази у амбијенту одакле је и потекао, тако да је свака његова слика инспирисана требињским колоритом и херцеговачким каменом .

О пејзажима Саве Рупића, који су доминантан мотив на његовим сликама, Драган Чихорић, историчар уметности и аутор текста за каталог, између осталог је рекао: „Ничега репетитивног нема у сликама Сава Рупића и то јесте карактеристика која у једном маху плени.

Свестан комплексне природе света који нас окружује и његове растреситости и готово енигматичне неухватљивости, одлучио је да одговори посебно подешеном поетиком. Полазећи од претпоставке интегрално уређеног пејзажа, аналитичкој демонтажи деликатно је и одлучно подвргнуо све радне чињенице властитог проседеа. Ништа није остало сигурно или скривено у некаквој инертној позадини“.

Саво Рупић рођен је у Загори код Требиња 1963. године. Вишу школу ликовних и примењених уметности завршио у Београду код професора Здравка Вајагића, Академију Уметности у Новом Саду на сликарском одсеку код професора Јована Ракиџића и мастер студије – сликарство на АЛУ Требиње.

Поред класичног уљаног сликарства изражава се у мозаику и акварелу.

Члан је УЛУБИХ-а од 2005 године.

Живи у Требињу и ради као доцент на предметима мозаик и мурал на АЛУ Требиње. До сада је имао 29 самосталних изложби.Изложба ће трајати до 16. октобра 2019.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар