• Епископски савјет Православне цркве у Црној Гори позвао је носиоце црногорске власти да у најкраћем року отворе истински дијалог прије него што примјена Закона о слободи вјероисповијести изазове диобе са несагледивим посљедицама, а православном народу у Црној Гори је поручио да не клоне духом и да се узда у Бога и његову силу.

– Тврд је орах воћка чудновата, не сломи га, ал’ зубе поломи – поручио је данас Епископски савјет.

Епископски савјет позвао је носиоце власти да скупе снаге и, у најкраћем року, отворе истински дијалог да се поправи што се поправити може, прије него што евентуална примјена овог Закона постане извор за озбиљне друштвене диобе са несагледивим посљедицама.

– Само би договор био истинска побједа Црне Горе и свих црногорских грађана – поручили су чланови Епископског савјета који чине епископи Митрополије црногорско-приморске и епархија будимљанско-никшићке, милешевске и захумско-херцеговачке и приморске.

Архијереји из Црне Горе одбијају све оптужбе да је Црква Божија у Црној Гори експонент или остатак било какве великодржавне или политичке идеологије.

Епископи су потврдили закључке са телефонске сједнице од 26. децембра и изразили одлучност да се овој неправди с којом је Црква суочена супроставе користећи све домаће правне механизме, али и обраћајући се свим релевантним међународним институцијама за заштиту људских права и слобода.

Сагласни су да је доношење оваквог Закона, уз многа кршења процедуре и неусаглашености са међународним стандардима, те без одговарајућег дијалога, несумњиво уперено против Православне Цркве, конкретно Српске Патријаршије.

Остале традиционалне Цркве и вјерске заједнице су, како наводе, спорна питања већ уговорно ријешила са црногорском државом, што није омогућено Српској православној цркви.

– Да је то тачно потврђују, како изјаве највиших државних функционера и припадника владајуће партије, тако и дискусије посланика те партије у црногорском парламенту, нарочито одбијање црногорских власти да прихвате било које рјешење понуђеном од Цркве – истакли су епископи.

Епископски савјет навео је сазнања да се врло сличне одредбе, којим се отима црквена имовина у Црној Гори, налазе у процедури и пред приштинским органима власти, те да је намјера да се Епархији рашко-призренској Српске Патријаршије одузме право својине над древним светињама на Косову и Метохији.

Они су подсјетили да су данима свједоци јавног ликовања свих ненавидника Православне цркве и острашћених новоцрногорских националиста, углавном освједочених безбожника, који прослављају побједу над Црквом Христовом.

„Такви заборављају древну истину Светог Писма да Цркву Божију `ни врата пакла неће надвладати`. Многи су моћници долазили и пролазили, али је Црква Божија остала и опстала“, поручили су српски архијереји у Црној Гори.

Архијереји наглашавају да оно што се „намјерило усвајањем овог Закона и отимачином црквене имовине треба да послужи својеврсном дисциплиновању Цркве не би ли она прихватила да буде слушкиња идеолошко-политичке матрице актуелног црногорског режима“.

– Једина „идеологија“ Цркве и једино њено служење кроз вијекове је било, и остаће – Јеванђеље Божије и служење Христу Богу нашему, распетоме и васкрсломе – подсјетили су чланови Епископског савјета Православне цркве у Црној Гори.

Епископски савјет и сви епископи појединачно изразили су приврженост осмовјековној традицији и остају до краја вјерни канонском устројству Пећке/Српске патријаршије, подсјећајући да је свака од њихових епископија насљедница древних епископија, које је почетком 13. вијека основао Свети Сава, први архиепископ српских и поморских земаља.

Архијереји из Црне Горе су указали на потребу сабрања у предбожићним данима у храмовима на молитви и да хришћанским достојанством и одважношћу, не насједајући на провокације оних којима је циљ раздор међу браћом, покажу да их црногорски режим ни најмање није поколебао нити уплашио у одлучном настојању да бране светиње и вјерска права и слободе.

– Све црквене заједнице наших епархија су слободне да, у духу хришћанског мира и братске слоге, на прикладан начин, молитвено исказују свој став против угрожавања основних права и слобода вјерника – наводи се у саопштењу Епископског савјета.

Јавни позив епископи су упутили свим полицијским снагама и њиховим старјешинама, све до предсједника и премијера, да не примјењују силу, па чак ни над епископима, који се мирно окупљају ради одбране и остваривања својих вјерских права.

– Подсјећамо их да смо им небројено пута јавно саопштавали да презир према Православној цркви, какав се показује посљедњих скоро двије деценије, нарочито пројављен у процесу припреме и доношења овог срамног законског акта, може довести до лоших посљедица за црногорско друштво, нарушавања мира и братске слоге, који су непроцјењиво благо сваког савременог друштва – напомињу српски архијереји.

Према њиховим наводима, доношење оваквог закона не служи на част и благослов ни онима који су га предложили, ни онима који су га изгласали и прогласили и тиме су сви они који су православни сами себе искључили из Православне цркве, те су стога одлучени од Светих тајни.

– Налажемо нашем богољубивом свештенству да им, по ријечима Светог Петра Цетињског, „никаквога посла црковнога“ не обавља, до њиховог покајања, за које се молимо – навели су чланови Епископског савјета.

Епископског савјета јуче је на сједници у Подгорици расправљао о новонасталој ситуацији у којој се нашла Православна црква након што је у Скупштини Црне Горе усвојен антиуставни, отворено антицрквени и дискриминаторски Закон о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница.

На сједници није учествовао епископ диоклијски Методије, викар Митрополита црногорско-приморског, који је због примјене физичке силе полиције над њим на мосту на Ђурђевића Тари 26. децембра задржан на Војномедицинској академији у Београду. Сабраћа архијереји пожељела су му брз опоравак и повратак.

У Храму Христовог Васкрсења у Подгорици претходно је служен молебан Пресветој Богородици, који се служи у невољама и искушењима.

СРНА