ДАН ВОЈСКЕ

На данашњи дан, 16.јуна 1876. у Венецији је потписан тајни уговор између Србије и Црне Горе о заједничкој борби против Отоманског царства. У знак сјећања на заједничку борбу, 16.јун је проглашен Даном Војске СР Југославије, који је прослављан и као Дан Војске Србије и Црне Горе, све до распада државне заједнице. Актуелна Војска Црне Горе слави 7.октобар, дан битке на Туђемилу, како се наводи, „датум историјске побједе дукљанске војске над Византијом 1042. године.“
Установљавањем и слављењем таквог празника, негира се црногорска историјска свијест, дуготрајно историјско присуство Византије и њени изузетни културно-духовни утицаји на обликовање средњовјековних српских држава Дукље и Зете. Поред свих славних црногорских битака на Крусима, Мартинићима, Граховцу, Вучјем Долу, Мојковцу и другим мјестима црногорске историјске славе, владајући режим је пронашао једну сасвим удаљену тучу између Срба и Ромеја да би тако, једним идеолошким ударцем, покушао направити двоструку штету српском народу и Црној Гори:
1. Негирањем византијских културних и духовних засада на територији савремене Црне Горе и утврђивањем „безалтернативног црногорског пута на Запад“, чиме се историјска Црна Гора настоји истргнути из византијског комонвелта и негирати њена повијесна позиција у цивилизацијском комплексу Балканског полуострва
2. Афирмацијом дукљанске самобитности и утврђивањем мита о тобожњој аутохтоности тзв.Дукљана, сасвим издвојених из „византијског свијета“, као „народа“ сасвим другачијег од својих сусједа, најприје Срба, а потом и свих других православних народа, премда је несумњива чињеница да су тадашњи становници и властела Дукље били Срби, те да је једини мит из тог времена дубоко утемељен у народном памћењу везан за сјећање на мучеништво, крст и српску завјетну главу Светог Јована Владимира.
Ипак, над свим недаћама које прекривају наше животе, стоји свијетла и непобитна чињеница да је данас Војска Србије, таква каква јесте и толика колика јесте, једини легитимни баштиник свих витешких чинова Војске Југославије током 1999.године.
Србијо, памти !
Раде Црногорац
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар