Дан војске и бораца Републике Српске

  • Парастосом погинулим борцима и цивилним жртвама одбрамбено-отаџбинског рата, који ће данас бити служен у храму Христа Спаситеља у Бањалуци, почеће обљежавање Дан војске и бораца Републике Српске.

vrs
Након парастоса који ће бити служен од 9.00 часова, предвиђено је полагање вијенаца, и то у 11.00 часова на гробљу “Свети Пантелија”, а у 12.00 часова код Спомен костурнице на Новом гробљу.
У 13.00 часова у касарни “Козара” биће организован пријем код команданта Трећег пјешадијског Република Српска пука за делегације МУП-а Републике Српске, града Бањалука и невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рада.
Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић навео је да су у темеље Српске животе уградила 23.184 борца.
Он је подсјетио да је Народна скупштина Републике Српске 12. маја 1992. године донијела одлуку о формирању Војске Републике Српске као одговор на догађаје који су најављивали рат, попут отцјепљења Словеније, Хрватске и Македоније, као и проглашење независности од муслиманско-хрватске коалиције у БиХ без уважавања воље српског народа.
“Српски народ је био принуђен да оснује војску и да заштити историјски своје просторе, слободу и своје породице”, истакао је Савановић и додао да је у тој борби било ангажовано 215.000 бораца.
Централна свечаност обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука биће уприличена сутра у касарни “Козара”, са почетком у 11.00 часова.
Свечаност ће бити организована поводом обиљежавања 23 године од формирања Војске Републике Српске и 10 година постојања Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар