БОЖИДАР БЈЕЛИЦА ЈАПАН: Некултуру ћутања потребно прекинути

  • Књижевник Божидар Бјелица Јапан о новој књизи “Државни удар” за “Глас Српске”

 

Књига је посвећена нашим мученицама и страдалницима од Јасеновца и јама до Дретеља и Косова и нашим хероинама и јунацима, не само онима који су држали пушку у руци него и перо, кист или имали ријеч утјехе за рањеног не плашећи се што ће их пјегави анђео узети.

Рекао је то за “Глас Српске” књижевник Божидар Бјелица Јапан говорећи о новој књизи “Државни удар”. Нагласио је да је у првом дијелу овог романа говорио о прошлости своје стварне и књижевне породице, али тако да у њој препознајемо све српске породице.

– Други дио, “Пут”, указује на пут нашег могућег спасења и избављења од гријехова и заблуда и моли за корак у будућност. У том дијелу је поглавље о нашим безименим јунацима и мученицима, о онима које је потребно вратити у наше животе и учинити их узорима. На неколико мјеста повезао сам јунаке различитих епоха и тиме показао да је јунаштво и ванвременска и свевременска категорија – објаснио је Бјелица.

“Државни удар” је писао на савремен начин, са елементима благе фантастике.

– Нажалост, роман је писан сузама, не само мојим него хиљада мојих сународника, и чекам да ли ће ико икада покушати да обрише наше сузе. До тада преостаје да прекинемо вишедеценијску некултуру ћутања о нама самима, што у роману започиње невино људско биће, малена дјевојчица, наша будућност – казао је Бјелица.

Истакао је да имамо апсурдну ситуацију да се морамо борити за нашу прошлост, због тога што нам је одузета или смо сами побјегли од ње.

– Кад се изборимо за њу, предстоји борба за садашњост, што је и борба за будућност. Треба да се вратимо својој суштини и да за почетак сами напишемо своју историју и очистимо је од погрешних тумачења и неистина – навео је Бјелица.

Како је казао, у новом роману се бави прошлошћу српског народа која је часна, понекад претешка, али и понос свих нас.

– Подсјећам на много тога што се код нас не зна, на 300 српских спартанаца, пилоте који су априла 1941. бомбардовали Њемачку и вратили им за бомбардовање Београда, на краљевог војника који је осветио стријељане крагујевачке ђаке, на учитеље који су спремни да дају живот за српски језик и ћирилицу – образложио је Бјелица.

Према његовим ријечима, назив књиге “Државни удар” можемо посматрати као симболичан.

– Живимо у времену сличном ономе кад краљ, заслијепљен похлепом, све што додирне претвара у злато, бездушно и проклето. Усхићење престаје кад му кћерка постане златан кип. И сада је тако, све што додирну политичари, скоро сви, претварају у нешто ружно што није на добробит обичном човјеку. Мијешају се у медицину и они одлучују умјесто љекара, одлучују у спорту претварајући га у политичку арену – навео је Бјелица и додао да јаки кроје судбину слабима.

Истакао је да је предуго трајало оптуживање Срба за хегемонизам и “велику Србију”, те да је дошло вријеме да истине изађу на видјело.

– Одувијек је било потребно да је истина о свему доступна и неприкосновена. Нажалост, није тако. Морал је постао бивша категорија. У књизи “Херцег Стефан” сам раскринкао историјске фалсификате о стећцима и богумилима, а у новој књизи износим скриване и заборављене истине из наше прошлости – објаснио је Бјелица.

Додао је да и ова књига указује да треба да чувамо традицију и културу, те да је довољно да сагледамо како нам је издобрило кроз чудеса и снагу литија кад смо се вратили традицији и коријенима.

Херцег Стефан

Бјелица је истакао да је у књизи “Херцег Стефан” читаоце водио у прошлост, те да је и Херцега довео у садашњост преплићући времена.

– Својим негативним особинама, неморалом, похлепом и шуровањем са Турцима био је идеалан партнер нашем времену. Његове добре особине, као што су настојање да прошири и учврсти своје територије, да се одлучно супротстави непријатељима и друге, чине га нашим озбиљним претком, што су доказали и народна традиција и предање – рекао је Бјелица.

Илијана Божић / ГЛАС СРПСКЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар