Бранислава Милекић: Нормално је да због ремонта РиТЕ „Гацко“ буде у губитку!

  • Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић сматра да приче о могућем застоју производње електричне енергије у Руднику и Термоелектрани „Гацко“ представљају класичан вид политиканства локалних душебрижника.

branislava-milekic
„Када се појавила идеја да ће се тамо градити нова термоелектрана, сада се траже кривци за тренутно стање у термоелектарни `Гацко`, како би се компромитовали напори које чинимо да се развије овај сектор“, рекао је Ђокић данас новинарима у Бањалуци.
Ђокић је поручио да Владу и ресорно министарство неће зауставити такве политиканске приче, јер ће Министарство бити одлучно да ради свој дио посла заједно са менаџментом „Електропривреде Републике Српске“.
Он је рекао да је за осам мјесеци ове године имао пет састанака који су били посвећени РиТЕ „Гацко“, укључујући посјету производном погону ове електране.
То само показује колики допринос Влада и ресорно министарство дају у жељи да имамо стабилно пословање цијелог система `Електропривреде Републике Српске`, а нарочито оних дијелова система који имају тегобе“, навео је Ђокић.
Он је рекао да је неспорно да тешкоће имају РиТЕ „Гацко“ и РиТЕ „Угљевик“ зато што раде у другачијим условима у односу на произвођаче из хидроенергије.
Ђокић је рекао да Управа РиТЕ „Гацко“ мора да свати да имају проблем и да га рјешавају, подсјетивши да је ово предузеће у новом тарифном поступку који је обустављен имало разумијевање за своје увећане трошкове.
„Да је тај тарифни поступак приведен крају, сигурно је да би њихово финансијско стање до краја ове године било другачије и повољније, а наредне године знатно боље“, истакао је Ђокић.
Генерални директор Електропривреде Републике Српске Бранислава Милекић сматра политиканством приче о могућем застоју производње електричне енергије у Термоелектрани „Гацко“.
Она је рекла да је Термоелектрана „Гацко“ за првих шест мјесеци ове године имала губитак од 16,6 милиона КМ, те да очекује да ће се овај губитак до краја године значајно смањити и степен ликвидности повећати.
Тренутна цијена електричне енергије не омогућава пословање наших термоелектрана, нарочито Термоелектране `Гацко` која је имала нижу цијену. Са друге стране, ова термоелектрана је у првом полугодишту имала ремонт и тада није имала прихода и нормално је да оствари губитак“, навела је Милекићева.
Милекићева је подсјетила је да је Термоелектрана „Гацко“ у претходном периоду имала неколико немилих догађаја који се односе на клизиште и поплаве у руднику који су утицали на завршетак експлоатације у постојећем копу.
Она је навела да је Термоелектрана „Гацко“ у фази инвестирања у отварање новог рудника, те да је у таквим околностима не користећи значајна кредитна средства за отварање рудника нормално да са становишта ликвидности ситуација у овој термоелектрани није сјајна.
Милекићева је истакла да је посебан проблем термоелектране „Гацко“ тај што је ова термоелектрана од 2009. године до данас имала цијену на прагу електране 6,93 фенинга, док је Термоелектрана „Угљевик“ имала цијену 7,71 фенинга.
Према њеним ријечима, експлоатација угља је у суштини основа разлике у поменутој цијени.
„Цијена електричне енергије коју регулатор одреди за тарифне купце у Српској не садржи никакву добит, нити развојну компоненту . Та цијена не омогућава да ми развијамо термоелектрану или неку хидроелектрану“,каже Милекићева.

ИЗВОР: СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар