Потписан концесиони уговор за вјетроелектрану „Хргуд“

  • Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Бранислава Милекић потписали су данас уговор о концесији за изградњу и кориштење вјетроелектране „Хргуд“ у општини Берковићи, чија укупна вриједност износи 127 милиона КМ.

vjetre

Ђокић је, након потписивања уговора, изјавио новинарима у Бањалуци да је планирана изградња вјетроелектране капацитета инсталисане снаге 48 мегавата са 16 објеката, односно са по три мегавата по једном објекту, те да се очекује да овај пројекат буде реализован у наредних неколико година.

Он је рекао да ће овај пројекат бити финансиран са 60 милиона евра кредита Њемачке развојне банке, док ће Електропривреда Републике Српске за овај пројекат обезбиједити 8.380.732 КМ.

„Потписивањем овог концесионог уговора, Влада Републике Српске окончала је преговарачки поступак и додијелила концесију за изградњу прве вјетроелектране у Републици Српској коју ће градити `Електропривреда Републике Српске`“, истакао је Ђокић.

Он је подсјетио да су у ранијем периоду проведене детаљне истражне радње на подручју Херцеговине, које су показале да постоје довољне количине вјетра на овом локалитету и да је могуће градити овакве енергетске објекте.

Ђокић је напоменуо да је Влада Републике Српске одлучна да настави убрзано водити пројекте енергетике, односно изградње енергетских објекта за производњу електричне енергије, нарочито из обновљивих извора.

„На овај начин Република Српска иде у даљи стратешки развој сектора енергетике на начин да подстиче производњу енергије из обновљивих извора. Ово бити први објекат овог типа изграђен и у БиХ“, каже Ђокић.

Он је навео да ће реализација овог поројекта имати три фазе, од којих прва обухвата додатна истраживања, пројектовање и прибављање адекватних дозвола, друга – изградњу, а посљедња – експлоатацију објекта, односно пуштање енергије у мрежу.

Ђокић је рекао да се концесија даје на период од 50 година.

Он је рекао да „Електропривреда Републике Српске“, као носилац развоја сектора енергетике у Српској, спремна и оспособљена кадровски, финансијски и организационо да може реализовати овај пројекат.

Ђокић је подсјетио да је на на локалитетру Трусине у Херцеговини додијељена концесиона накнада у поступку другом концесионару „Еол први“, који проводи интензивне активности на реализацији овог уговора.

Он је рекао да очекује да ће у 2017. години бити врло конкретних радова на изградњи овог објекта, док би вјетроелектрана Трусина код Невесиња требало технички да буде завршена 2018. године.

Генерални директор „Електропривреде Републике Српске“ Бранислава Милекић подсјетила је да је НЈемачка развојна банка 2012. године обезбиједила 600.000 евра донаторских средства на основу којих су започета истраживања карактеристика вјетра на пет перспективних локација у Херцеговини.

„`Електропривреда Српске` опредијелила се за локацију Хргуд, као једну од најперспективнијих локација“, истакла је Милекићева.

Она је рекла да је потписани концесиони уговор полазна основа како би се даље наставиле активности око закључивања уговора са Њемачком развојном банком у оквиру Министарства финансија, ресорног министарства и „Електропривреде Српске“.

Извор: СРНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар