БОГОЈАВЉЕЊЕ У МОСТАРУ: Давор Судар најбржи у Неретви

  • Давор Судар из мостарског насеља Баћевићи први је допливао до Часног крста у ријеци Неретви. У пливању је учествовало двадесетак младића и неколико дјеце углавном из Мостра, али и из Невесиња и Требиња.

Ове године, већ традиционалној манифестацији која се одржава у Мостару шесту годину за редом, присуствовао је и владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије са свештенством.

Владика Димитрије је осветио воду на ријеци Неретви, а након пливања је благословио све пливаче и даровао им крстове и књиге Постати човјек.

Судар је након изласка из ријеке рекао да му је велика част што је ове године први допливао до крста.

„Већ четврти пут пливам. Осјећам се феноменално. Ово је нешто величанствено за све нас“, рекао је кратко Судар.

Парох благајски Бранимир Боровчанин који са мјештанима већ шесту годину за редом организује пливање за Часни крст у ријеци Неретви на Богојављење каже да је празник Богојављења почео служењем свете литургије у Цркви Светог Василије Острошког у Благају.

На Неретви је након службе освећена вода и пливало се за Часни крст.

„Када смо почели са овом традицијом прије шест година, те 2016., само неколико људи је било ту. Сваке године све више и више растемо и све је више људи овдје. Ове године нас је нешто мање због епидемије и лоших временских услова, али смо успјели да одржимо традицију“, рекао је Боровчанин.

Новоизабрани вијећник у Градско вијеће Мостара испред српске листе Велибор Миливојевић каже да су сви Срби у Мостару поносни на ову манифестацију која прелази у традицију.

„Ово је и одржавање наше традиције и наше културе и на неки начин исповиједање и саме наше вјере. Ми остајемо оно што смо увијек били, привржени вјери добром и љубави. Сигурно да и овај чин за нас представља почетак једне обнове која траје годинама а сигуран сам да ће из године у годину и обнова самог Мостара и саме српске заједнице у Мостару бити све боља“, рекао је Миливојевић.

ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар