БОГОЈАВЉЕЊЕ У ЗРЕЊАНИНУ: Немања Марић најбржи у трци за Часни крст

  • На језеру у центру Зрењанина данас је одржано традиционално, 12. Богојављенско пливање, а за Часни крст запливало је тридесет девет учесника.

Сви који су данас ушли у воду централног градској језера уједно су и победници, а част да у свом дому чува Часни крст до наредног Богојављенског пливања припала је Немањи Марићу, студенту из Зрењанина. Осим из Зрењанина и околине, учесници манифестације стигли су из више места широм Војводине. Међу пливачима и овога пута била је једна дама: осамнаестогодишња Зрењанинка Тијана Решковић.

Као и сваке године, након обнављања ове традиције 2009. године, манифестација је привукла и велики број наших суграђана, њих неколико хиљада, који су испунили простор око језера, све до Малог моста. По трећи пут пливачи су у воду ушли с наменске талпе, донације компаније НИС. Манифестацији су присуствовали и бројни функционери локалне управе, на челу с градоначелником Чедомиром Јањићем, замеником Сашом Сантовцем, помоћницима Душком Радишићем, Симом Салапуром и Драганом Ћапином, председником Скупштине града Оливером Митровићем и секретаром Скупштине града Миланом Мркшићем.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, обраћајући се на конференцији за новинаре након пливања, честитао је победницима, али и свим осталим учесницима данашње манифестације у Зрењанину, Клеку и Фаркаждину, традиционалним поздравом “Бог се јави”.
“Велика ми је част што имам прилику да вас поздравим на данашњи дан, да се захвалим Српској православној цркви, као нашем суорганизатору овог догађаја, наравно и Културном центру Зрењанина, ватерполо и пливачком клубу и свима који су допринели успешној организацији. Драго ми је што се виђамо и разговарамо на Богојављење, надам се да ће сваке године бити бар онолико учесника колико може наша талпа да издржи, ако не, проширићемо је, јер је ово једна од најлепших слика које шаљемо из нашег града”, поручио је Јањић.

Поклон Немањи Марићу уручио је кум овогодишњег Богојављенског пливања, заменик градоначелника Саша Сантовац, а честитке су му упутили и јереј Веселин Влашки, старешина храма Светог Архангела Михаила у Зрењанину и директор Културног центра Зрењанина Горан Маринковић, који су се такође обратили на конференцији за новинаре у Културном центру, након манифестације. Посебне честитке упућене су и јединој припадници лепшег пола која је запливала данас, Тијани Решковић.

“И ове године, као и претходних, захвални смо Господу што смо се окупили да организујемо ово пливање до Часног крста богојављенског. Манифестацију смо јутрос започели светом литургијом у нашем храму, након тога смо осветили богојављенску воду и у литији кренули заједно до нашег градског језера, и поздравили наше пливаче, који су сви витезови и сви су победници. Било је неких недоумица и несугласица, али говоримо и ове године, као свих година што смо говорили, пливање до Богојављенског крста није такмичарског карактера, сви који уђу у воду су победници и сви који допливају до крста, целивају Часни крст и добијају Божји благослов. То је суштина пливања”, казао је јереј Веселин Влашки.

Немања Марић, деветнаестогодишњи студент из Зрењанина и спортиста – пливач, запливао је по други пут за Часни крст и рекао је да није било нимало наивно ући у веома хладну воду.

“За мене је победник свако ко је ушао у такву воду и желим свима да се захвалим на одличној организацији. Учешће у оваквом догађају ми пуно значи”, казао је Марић и додао да ће се пријавити и наредне године за учешће у манифестацији.

Организатори 12. пливања за Часни крст били су, као и претходних година, Црквена општина Зрењанин – храм Светог архангела Михаила (“Руска црква”), Културни центар Зрењанина и Град Зрењанин, уз више покровитеља.

ГРАД ЗРЕЊАНИН

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар