БОГОЈАВЉЕЊЕ У МОСТАРУ: Чедомир Судар први до Часног крста у Неретви

  • Први до Часног крста у хладној ријеци Неретви у насељу Ортијеш надомак Мостара допливао је двадесетдвогодишњи Чедомир Судар из Баћевића који је као награду добио златник.

Богојављенско пливање за Часни крст већ четврту годину се одржава у мостарском насељу Ортијеш.

Парох благајски Бранимир Боровчанин рекао је да радује то што сваке године на Богојављење има све више пливача на Неретви, међу којима је све више младих.

Ове године је, каже парох Боровчанин, био највећи број учесника до сада. Чак 22 одрасла учесника и седморо дјеце.

Пливању је претходила литургија у Храму Светог Стефана деспота и преподобне Евгеније у мјесту Ортијеш.

“Сви пливачи су се причестили и заједно смо се помолили за све нас и за нашу браћу у Црној Гори. Желимо да искористимо прилику да их поздравимо и да им пошаљемо снажну поруку од народа из долине Неретве да издрже и истрају у својој борби а ми ћемо да се молимо за њих”, поручио је парох Боровчанин.

Ове године је било много ученика па су се организатори одлучили да посебно пливају старији, а посебно дјеца.

Најбржи до крста међу дјецом био је Денис Жутина из Благаја.

Први међу дјечацима до Часног крста допливао Денис Жутина.
Први који је допливао до часног крста, Чедомир Судар каже му је ово други пут да учествује и да се, иако је хладно, радује овоме догађају. Напомиње да је најважније да се очува традиција.

Учесник пливања Срђан Крњеушић из Ортијеша каже да му је велика част што је учествовао у пливању за часни крст на Неретви.

“ Пливање смо почели прије четири године уз благослов владике Григорија и ево четири године чувамо овај обичај. Хладно јесте али није ништа страшно. Наставићемо да чувамо традицију”, поручује Крњеушић.

ТОП ПОРТАЛ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар