НЕДЈЕЉА НА ДУХОВЕ У ДОЛИНИ НЕРЕТВЕ: Владика Димитрије предводио славску литургију у Мостару

  • Саборна црква Свете тројице у Мостару прославила је данас своју славу Тројчиндан, а у Мостару је за овај празник увијек посебно лијепо и свечано.

Свету архијерејску литургију служио је владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије уз саслужење свештенства из Мостара, Коњица, Требиња и Никшића, док је на литургији појао Црквени хор ”Свети новомученик Станко” из Никшића који је дошао да увелича славу у Мостару.

Владика захумско -херцеговачки и приморски честитајући Мостарцима славу поручио је да воле људе око себе и пазе једни на друге.

”Ми смо бића створена за вјечну заједницу са Христом, са Богом нашим, са Светом Тројицом, али и једни са другима, тако да пазимо једни на друге, тако да док смо још увијек овдје на земљи гледамо да се припремимо за вјечни живот. То ћемо радити тако што ћемо настојати да све око нас волимо, да никога не мрзимо, да наше срце преображавамо и чистимо, ољубављујемо и тако примамо Светога Духа. Бог наш је Бог љубави и Бог слободе и дао нам је слободу. Он ништа не чини на силу. Ко хоће благодат и вјечни живот он ће то и добити ако се за то потруди и припреми своје срце и своју душу за то”, казао је владика Димитрије.

Бесједећи на светој архијерејској литургији игуман манастира Житомислићи Данило Павловић поручио је да је на данашњи дан сишао Свети дух на апостоле и да је на данашњи дан установљена Црква Божија. ”Данашњи празник је испуњење Божије тајне спасења. Данас је испуњење свега онога што нам је обећано, данас је испуњење Божијег завештања које је дао човјеку. Нека би Дух Свети сишао на све нас, нека би постали дјеца Цркве Божије, нека би у нама потекла вода жива, нека би наша њедра постала отворена за благодат и милост Божију која се тако богато излива на све нас”, поручио је игуман Данило.

Он је подсјетио да је Господ страдао да нас мученике своје сачува у јединству. ”Јединство цркве је задатак који има свако од нас, свештеник или вјерник”, нагласио је игуман Данило. Он је проучио да сваки човјек својим крштењем постаје члан Цркве и члан једне велике породице, ”јер Црква смо сви ми”.

Свештеник Радивоје Круљ честитао је славу Мостарцима и захвалио се овогодишњим кумовима Борису Пешку и Здравку Гутићу, те омладини која је помогла да се припреми слава цркве. Поручио је вјерницима да је важно да граде заједништво. ”Само заједно – и када исправљамо једни друге, када украшавамо једни друге, када пружамо руке једни другима и онда ће бити и будућности за нас у овом граду и за овај град”, казао је Круљ.

Здравко Гутић поздравио је присутне у своје и у име Бориса Пешке, који није био у могућности да присуствује слави, истичући да су срећни што се у Мостару издигла Саборна црква и што се издиже српска заједница.

”Сањали смо 30 година да се наша црква у Мостару издигне. Сви смо дали колико смо могли и умјели. Има још много тога да се уради, али урадиће се”, поручио је Гутић.

Свештеник Остоја Кнежевић, старјешина Саборног храма Светог Василија Острошког и тврдошког у Никшићу казао је да су Никшићани срећни што су на слави у Мостару и да се ту осјећају, као своји међу својима. ”У овај град су долазили и наши преци разним поводима. Никшић и Мостар постају два значајна центра наше велике Херцеговине. Тако је било и нека тако и остане”, казао је Кнежевић.

Славу су својим појањем уљепшала и дјеца која похађају православну вјеронауку. Спремали су се за славу своје цркве и никога нису оставили равнодушним.

На литургији и слави Саборне цркве присуствовао је и замјеник предсједника Градског вијећа Мостара Велибор Миливојевић, конзул Србије у Мостару Марија Бакоч, директор Републичког Секретаријата за вјере Драган Давидовић, начелник Невесиња Миленко Авдаловић, директор Универзитетског клиничког центра Бања Лука Владо Ђајић, декан Медицинског факултета у Бања Луци Ранко Шкрбић, те представници јавног живота и бројни вјерници из цијеле Херцеговине.

Након литургије припремљено је послужене за све присутне код Старе цркве, а Српски омладински клуб ”Божури” организовао је и турнир у стоном тенису.

Саборна црква Свете Тројице још није до краја обновљена и у њој се не врше редовна богослужења, али откако је почела обнова 2010. године сваке године се служи за Тројчиндан.

Грађевински радови на Саборном храму су завршени, а остало је да се уради ентеријер, партер, капија, потпорни зид.

Саборна црква Свете Тројице до рата је била највећи православни храм на Балкану. Запаљена је и минирана до темеља 15. јуна 1992. године.

Обнова је почела 2010. године, а црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је ријеч о националном споменику културе.

Извор: ТОП ПОРТАЛ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар