БОГОЈАВЉЕЊЕ У МОСТАРУ: Невесињка Слађана Милићевић најбржа у Неретви

  • Шеснаестогодишња Слађана Милићевић из Невесиња прва је допливала до Часног крста у ријеци Неретви. У пливању је учествовало више од двадесетак младића и неколико дјеце углавном из Мостра, али и околних мјеста, а први пут у Неретви је запливала и једна дјевојка.

Српска православна црква прославља 19. јануара Богојављење, празник крштења Исуса Христа којим је почела његова мисија и проповиједање хришћанске вјере.

На овај празник у храмовима се освјештава водица, која се сматра љековитом, а један од обичаја је и пливање за Часни крст.

Милићевић чији су коријени из Мостара, каже да проводи љета у Мостару и на ријеци Неретви и да јој је увијек била жеља да заплива на Богојављење.

“Хладно је али се осјећам супер. Први пут пливам за Часни Крст. Јако ми је драго што сам једина жена овдје и надам се да ће у будућности бити више жена које ће пливати”, рекла је Милићевић.

Парох благајски Бранимир Боровчанин подсјећа да се на Неретви плива већ седму годину.

“Пливача је било преко 25, а изнимка је ове године дјевојка Слађана која је и прва допливала до Часног крста. Први пут да је једно женско учествовало и надам се да ће овај њезин потез охрабрити друге дјевојке да нам се придруже да није то чисто мушка манифестација”, рекао је Боровчанин додајући да је ове године манифестаија била најмасовнија.

Боровчанин подсјећа да пливање за Часни крст на Богојаљење симболизује потапање тијела у воду у знак сјећања на крштење Исуса Христа у ријеци Јордану који се прославља на празник Богојављења.

Појашњава да су пивачи из Мостара и околних мјеста, али да су све то потомци Мостараца који не живе тренутно у Мостару. Најмлађи учесник пливања има 9 година, а најстарији више од 65 година.

Младићи из Мостара на крају су све почастили скоковима у Неретву, након чега су се сви присутни загријали и поразговарали у Друштвеном дому у Ортијешу.

 

ИЗВОР: ТОП ПОРТАЛ

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар