Београдско удружење Требињаца даровало књиге за гимназију и Народну библиотеку

  •  Удружење Требињаца „Јован Дучић“ из Београда поклонило је данас требињској гимназији и Народној библиотеци више примјерака књиге „Дипломатски списи Јована Дучића”, која је ове године штампана у издању овог друштва.

1111
Мишо Рупић, члан надзорног одбора београдског удружења Требињаца истакао је да са Гимназијом “Јован Дучић” имају двогодишњу сарадњу на коју су поносни.
“Књига садржи велики број докумената из богате Дучићеве дипломатске каријере. Гимназијалцима али и свим корисницаима Народне библиотеке је поклоњена како би сазнали што више информација о Дучићевој дипломатској служби”, истакао је Рупић.
Повезивањем Основне школе “Јован Дучић” у Београду и истоимене требињске гимназије, учињен је најбољи и најквалитетнији потез од кад постоји удружење – навео је Жарко Бутулија, члан главног одбора удружења.
“Директори обје школе су за кратко вријеме учинили много да повежу ученике, професоре, родитеље. У Београду су ученици писали саставе о Дучићу, Требињу. Ове године је око 500 ученика писало састав на тему Јован Дучић и тако промовисало наш град и овог истакнутог пјесника“, додао је Бутулија.
Драгослав Бањак, директор Гимназије “Јован Дучић” истиче да ће ово дјело користити ученицима да пишу квалитетније радове.
“Ово није први пут да удружење нешто поклони нашој библиотеци која није на задовољавајући начин до сада покривала овај период дипломатских активности Јована Дучића, јер се о том пољи није много ни писало. Ово су документи, нису само презеноване готове чињенице и зато ће помоћи ученицима да буду креативнији и да раде квалитетније матурске радове. Морам истаћи да је наш највећи амбасадор у Београду професор Бутулија који нашој установи помаже не само путем књига, већ и преко разног школског прибора, опреме и изложбеног простора”, каже Бањак.
Удружење већ другу годину објављује Дучићева дјела из његове дипломатске службе, коју је професионално обављао више од 30 година, а ова књига је друго допуњено издање објављено ове године у Београду.
Чланови Удружења Требињаца „Јован Дучић“ из Београда истичу да су захвални редакцији Гласа Требиња и Радио Требиња који су за Требињце у Београду и широм Србије важна информативна веза са завичајем.

Извор: Радио Требиње / С.П.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар